Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Inca-tekeningen

07 oktober 2014 Siebrand Krul

Felipe Guaman Poma of Guamán Poma (1535-1616) was een telg van een voorname indiaanse familie uit Peru. Ondanks zijn hoge sociale klasse een Spaansgetinte opvoeding bleef hij trots op de geschiedenis en de cultuur van zijn volk. Hij is bekend geworden door de kroniek die hij maakte en die in het teken staat van wat de Spaanjaarden de oude cultuur hebben aangedaan: de El primer nueva corónica y buen Gobierno (1615).

In de nieuwste editie van G-Geschiedenis staat een artikel (‘Verlicht despotisme, pps. 26-30) met tekeningen van Poma op pagina 29. Omdat hij verontwaardigd was over de onderdrukking van zijn volksgenoten door de Spaanse koloniale heersers besloot Poma een brief te schrijven aan de koning van Spanje om de misbruiken aan te klagen. Die brief is uiteindelijk bijna 1.200 bladzijden lang geworden en beschrijft de geschiedenis van zijn voorouders vanaf de oudste tijden, hun levenswijze, de verovering door de conquistadores, de kerstening en de vernederingen die zijn indiaanse landgenoten moeten ondergaan van de kant van de Spaanse bewindvoerders, dit alles verlucht met 398 zelfgemaakte pentekeningen.
Het oorspronkelijke manuscript bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen.
De geannoteerde digitale versie kan geraadpleegd worden via http://www.kb.dk/permalink/2006/poma/info/en/frontpage.htm
Ook voor wie weinig of geen Spaans kent is alleen al het bekijken van de prenten de moeite waard. (met dank aan Karel Schelstraete, Waasmunster)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder