Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Twijfels rond Jack the Ripper

12 september 2014 Siebrand Krul

Een auteur en een wetenschapper beweren te kunnen bewijzen welke identiteit schuilgaat achter de notoire seriemoordenaar Jack the Ripper. Anderen hekelen de bewijsvoering. Russell Edwards, schrijver en zelfverklaard 'leunstoel-detective', gaat er prat op het mysterie te hebben opgelost. In zijn nieuwe boek, 'Naming Jack the Ripper', stelt dat de dader een Poolse immigrant was, Aaron Kosminski.

Jack the Ripper is de naam die stond op een briefje dat verband houdt met een vijftal, mogelijk tien of elf, moorden op Londense prostituees in 1888. Kosminski was 23 ten tijde van de moorden en stond meteen te boek als één van de verdachten. Hoe Edwards dat zo zeker weet? Hij zegt genetisch materiaal van één van de moorden te hebben vergeleken en zo tot de slotsom te zijn gekomen dat de Pool de schuldige is. The Guardian, maar ook anderen, wijzen er op dat de bewijsvoering rammelt, althans die definitief en waterdicht is. Het bewijs komt van een sjaal van 125 jaar oud, naar wordt gezegd afkomstig van de plaats delict van de moord op Catherine Eddowes. Eén van de dienstdoende politieagenten had de sjaal als cadeau voor zijn vrouw meegenomen naar huis. Maar de vrouw in kwestie gruwde ervan, zodat de agent de sjaal maar in een doos stopte. Blijkbaar is het voorwerp in de familie gebleven, zonder ooit te zijn gewassen. Zeven jaar geleden besloot de familie de sjaal van de hand te doen en bracht ze naar een veiling, waar Edwards het lugubere voorwerp kocht.

Edwards besloot samen te werken met Jari Louhelainen, een moleculair bioloog van de John Moores University in Liverpool, om de sjaal op DNA-sporen te analyseren. Ze zamelden genetisch materiaal in van nazaten van zowel Kosminski als van Eddowes. Dat komt overeen met sporen van bloed en sperma op de sjaal, zo beweert nu Edwards. Anderen zijn sceptisch. In de eerste plaats is de sjaal door talloze handen gegaan die er vingerafdrukken op achterlieten, op niesten, ademden. Richard Cobb, die Jack the Ripper conventies organsieert, stelt dat het DNA nooit zuiver kan zijn en dat daarmee de bewijsvoering onder Edwards stelligheid wegvalt. Bovendien werkte het laboratorium met voorkennis, wat in de labwereld zo’n beetje een doodzonde is.

Louhelainens wetenschapswerk is niet gepubliceerd in een zogeheten peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift, wat het onderzoek aanmerkelijk verzwakt. Pas als dat wel gebeurt, kan meer worden gezegd over de kwaliteit van de analyse.
Kosminski, die in een krankzinnigengesticht stierf, stond lang bovenaan de lijst van verdacht, als de potentiële Jack the Ripper. Het nu zo veelbesproken onderzoek maakt hem verdachter dan hij al was, maar eensluidend bewijs is er nog altijd niet. De zaak is daarmee nog altijd een ‘cold case’.
(Rachel Nuwer/Smithsonian)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder