Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Moslimcultuur in ‘1001 inventions’

12 september 2014 Siebrand Krul

Met de status van de moslimcultuur is het momenteel niet best gesteld. Overal oorlog, extreem geweld, vooral onderling vliegen de moslims elkaar in de haren. Een grote rondreizende tentoonstelling toont de enorme rijkdom aan culturele, religieuze en etnische geschiedenis onder de naam '1001 Inventions'.

In deze roerige tijden waarin culturen, achtergronden en beeldvorming een belangrijke rol spelen in het dagelijkse nieuws, geeft de tentoonstelling 1001 Inventions in Rotterdam een beeld weer van de moslimcultuur en wetenschap zoals nog niet eerder te zien was. Een onbekend hoofdstuk uit de moslimgeschiedenis wordt tijdens de expositie getoond aan de hand van technische hoogstandjes, medische vooruitgang, handelsreizen over de wereld (zijderoute) en vooruitstrevende ideeën die voortkwamen uit de Gouden Eeuw van de moslimbeschaving. In de vorm van korte films, interactieve stations, workshops, games en acteurs krijgen bezoekers een duidelijk beeld van een periode die niet alleen van groot belang was voor de hedendaagse maatschappij. Denk aan satellietnavigatie en de klok, maar ook aan verschillende medische instrumenten.

Onderling begrip
Nederland is van oudsher een smeltkroes van culturen, die tevens een bron van inspiratie voor het land vormen. Rotterdam profileert zich hierin als ultradiverse stad met een rijke kenniseconomie en technische vooruitstrevende bedrijven. Er was dus geen betere plek denkbaar voor de tentoonstelling 1001 Inventions om het actuele onderwerp van de moslimcultuur en wetenschap toegankelijk te maken. Door middel van de expositie wil de organisatie van 1001 Inventions bouwen aan een toekomst met meer onderling begrip. Interactieve delen van de tentoonstelling maken op een spannende wijze duidelijk hoe belangrijk het moslim-gouden tijdperk ook voor Nederland is geweest.

Reislustige tentoonstelling
De tentoonstelling 1001 Inventions stond eerder in onder meer New York, Kuala Lumpur, Washington, Istanbul, Dubai en Chicago. Hilary Clinton over de tentoonstelling: “nu is het moment om te tappen uit de nalatenschap van de moslimcultuur met als doel de kracht van wetenschap en technologie te versterken en nieuwe wegen naar welvaart aan te leggen.”

1001 Inventions is tot en met 11 januari 2015 te zien in Post Rotterdam, Coolsingel 42,
3011 AD Rotterdam. Website: www.1001inventions.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder