Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Darwin online

12 september 2014 Siebrand Krul

De National University of Singapore is erin geslaagd de scheepsbibliotheek van The Beagle, het schip waarmee Charles Darwin zijn wereldreis maakte, opnieuw samen te stellen. Het resultaat van al dat zoekwerk is nu vrij online te raadplegen. De bezieler van dit project is John van Wyhe, een bekend wetenschapshistoricus en tevens Senior Lecturer van de NUS, de Nationale Universiteit van Singapore.

Het gaat om 404 boeken met een totaal van meer dan 195.000 pagina’s en zo’n 5.000 illustraties. De bibliotheek omvatte werken over geologie en geschiedenis, maar ook atlassen en zeekaarten, in het Frans, Spaans, Duits, Latijn en Grieks. Er waren ook literaire werken aan boord, zoals Paradise Lost van John Milton.
Van Wyhe: ‘De bibliotheek van de Beagle onthult de inspiratiebronnen en voorkennis die Darwin las, dag-in, dag-uit, nadat hij in zijn hangmat zakte tijdens de eindeloze zeereizen, en tijdens zijn onderzoeks- en schrijfwerk van soorten op de kaartentafel. Lang leek deze kennis verloren, maar nu biedt deze gereconstrueerde bibliotheek ons een ongekend nieuw inzicht in de totstandkoming van de reis die de wetenschap en onze kennis van de wereld radicaal veranderde.’
Charles Robert Darwin werd geboren in Shrewsbury, de hoofdstad van het Engelse graafschap Shropshire, in 1809. Hij was naast natuuronderzoeker ook bioloog en geoloog. Darwin is vooral bekend van zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerde hij de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie. Zijn werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van evolutie zette de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats van een boven de natuur staande levensvorm. Darwin stierf in 1882 in Downe, een dorp in het Engelse district Bromley in het zuidoosten van Londen.
Zie http://darwin-online.org.uk/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder