Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bijzondere vondst Oude Delft

12 september 2014 Siebrand Krul

In de Delftse binnenstad, achter de gevel van een rijksmonument aan de Oude Delft, zijn op de houten plafondbalken bijzondere schilderingen aangetroffen: temidden van vele krullen en bladeren is een jachttafereel afgebeeld. Interieurschilderingen met dit thema zijn uiterst zeldzaam. Wat de Delftse 'lange jacht' zo uniek maakt is de artistieke kwaliteit en de gaafheid: deze steekt met kop en schouders boven andere uit.

Deze schildering is vooral belangrijk vanwege de datering: de personen zijn zo nauwkeurig afgebeeld dat hun kleding tot in details herkenbaar is. Het is een bont gezelschap met onder andere breedgerande hoeden, pofbroeken, kousenbanden en brede sjerpen. Op basis van de kostuums heeft de Delftse kunsthistorica Irene Groeneweg de taferelen met zekerheid kunnen dateren in het tijdvak 1610-1620.
De mannen, door hun kleding te identificeren als boeren en officieren, zijn met allerlei wapens aan het jagen. De officieren hebben geweren, de boeren jagen met speren en zelfs een hooivork. Dat er militairen zijn afgebeeld blijkt behalve uit de wapens ook uit hun brede sjerpen, het onderscheidingsteken voor legerofficieren.
Bouwhistorisch onderzoek had al eerder aangetoond dat achter deze voorgevel uit 1850 een schat verborgen zit. Dit pand blijkt nog diverse elementen uit de bouwtijd, 1544, te bevatten. Aanvankelijk was het waarschijnlijk een pakhuis van een nabij gelegen brouwerij. Omstreeks 1575 is het pand tot woning verbouwd, een functie die het nog altijd heeft.
De datering van deze schilderingen sluit aan op de resultaten van het eerder uitgevoerde bouw- en interieurhistorische onderzoek.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder