Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zee van poppies

26 augustus 2014 Siebrand Krul

Ter gelegenheid van de grootscheepse herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog is de Tower van Londen omgeven door een zee van keramische poppies, de klaprozen die zeker voor Britten symbolen zijn geworden van WO I. Precies 888.246 bloemen herdenken de gevallen soldaten, Britse en koloniale. De bloemenzee blijft staan tot 11 november, als de Wapenstilstandsdag is.

170 Jaar geleden viel de gracht rond de Tower droog maar nu, bij de eeuwherdenking van de oorlog, staan bezoekers aan de voet van het monument voor een zee aan bloemen. Vanaf 5 augustus, de dag van de Britse oorlogsverklaring aan Duitsland, planten vrijwilligers keramische bloemen in de gracht, de laatste op 11 november, de dag waarop in 1918 de wapenstilstand werd gesloten.

 

poppies-2-wb

 

Stuk voor stuk
Paul Cummins, keramisch kunstenaar, en podiumontwerper Tom Piper zijn de bedenkers van het project, genaamd Blood Swept Lands and Seas of Red. Cummins heeft elke bloem met de hand gemaakt, wat hem dag en nacht werk bezorgde, Piper werkt sinds 1004 voor de Royal Shakespeare Company. De projecttitel zou komen van een Britse soldaat die in Vlaanderen het leven liet. Cummins zegt zijn naam niet te kennen, evenmin waar hij is begraven. De soldaat schreef de woorden die Cummins naar de keel grepen, temeer omdat de soldaat door louter dode kameraden was omgeven en wist dat hij zelf eveneens zijn laatste uren doormaakte. Cummins neemt aan dat hij doelde op engelen die op zijn kinderen wezen.

 

poppies-3-wb

 

Wedergeboorte
Als het project ten einde loopt zal elke poppy worden verkocht tegen 25 pond per stuk. De opbrengst gaat naar een zestal goede doelen. Ook vóór de oorlog was de klaproos symbool van leven, dood en wedergeboorte omdat de zaden vele jaren in de grond kunnen rusten vooraleer alsnog tot bloei te komen. Dat gebeurt als de grond wordt omgewoeld en de zaden niet te diep komen te liggen. Dat kwam massaal in Europa voor na de Napoleontische oorlogen. Nergens en nooit werd de bodem zo radicaal doorwoeld als tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen, zodat daar zeeën van klaprozen ontstonden.
In 1915, na de begrafenis van een vriend die viel tijdens de Tweede Slag van Ieper te hebben geregeld, schreef John McCrae, een Canadese dichter en soldaat, het beroemde gedicht:

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

 

poppies-4-wb

De poppy, klaproos, is geadopteerd als de officiële bloem van de Veterans of Foreign Wars en wordt sterk verknoopt aan de Remembrance Day, ook wel bekend als Poppyday, in Groot-Brittannië, maar ook in andere landen van de Commonwealth.
(Smithsonian/Natasha Geiling)

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder