Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Waalse archieven online

26 augustus 2014 Siebrand Krul

Het Brussels Rijksarchief zet een reeks archiefdocumenten over de Eerste Wereldoorlog in Wallonië online. Voor het Rijksarchief is de belangstelling voor WOI geen nieuw gegeven. Jarenlang al doet het onderzoek naar en geeft het publicaties uit over de Grote Oorlog. Om ook het grote publiek kennis te laten maken met zijn belangrijke WOI-collecties hebben de rijksarchieven in Wallonië een gemeenschappelijk initiatief op poten gezet: de website http://14-18-wallonie.arch.be.

Gewone mensen en het ‘dagdagelijkse’ staan centraal in deze selectie van WOI-documenten, die varieert van brieven over affiches tot foto’s, officiële rapporten, enz. Vandaag staan ruim honderd documenten online. De komende maanden en jaren zullen stelselmatig nieuwe documenten worden toegevoegd aan de virtuele tentoonstelling.
De navigatie op de website is simpel gehouden. De archiefdocumenten zijn chronologisch raadpleegbaar, via tags of op trefwoord. Ze bevatten steeds een nauwkeurige beschrijving en een referentie naar het archiefbestand waarin het document te vinden is. Zo kunnen geïnteresseerden verdere opzoekingen doen in de leeszaal van het betrokken rijksarchief.
Virtuele bezoekers worden via http://14-18-wallonie.arch.be ook op de hoogte gehouden over de publicaties en evenementen van de rijksarchieven in Wallonië n.a.v. een eeuw Eerste Wereldoorlog.

Op de pas gelanceerde website www.arch.be/ebookshop wordt de reeks Studies over de Eerste Wereldoorlog (gestart in 2001) aangeboden, evenals enkele e-books rond WOI zoals het vernieuwde Archievenoverzicht betreffende de Eerste Wereldoorlog in België. Het aanbod in de e-bookshop wordt de komende maanden verder uitgebreid.
Boeken en inventarissen over de Eerste Wereldoorlog blijven uiteraard ook te koop via de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, te contacteren via publicat@arch.be.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder