Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vriend en vijand

26 augustus 2014 Siebrand Krul

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van ‘Vriend & Vijand’. Op 1 oktober is op Huis Doorn, de voormalige woonplek van Wilhelm II, het Openingsfestival. Geen wonder dat er veel aandacht is voor de Eerste Wereldoorlog. Doorn is immers voor Nederland sinds kort centrale plek om WO I te herdenken. Er is muziek, debat, theater, tentoonstellingen, eten en markt. En iedereen kan erbij zijn.

Het Vlaams-Nederlands Huis de Buren organiseert het debat ‘De Grote Oorlog waarmee de twintigste eeuw begon’. Piet Chielens (directeur In Flanders Fields) en literatuurhistorica Jacqueline Bel (Vrije Universiteit) gaan in gesprek met Luc Devoldere (hoofdredacteur Ons Erfdeel) over euforie die omsloeg in illusie.
Verder een keur aan activiteiten die vooral een Engelstalige naam schijnen te moeten dragen:

Meet & greet
Historicus Bas Kromhout interviewt Guido van Hengel, samensteller van de Eerste Wereldoorlog Krant, Hans Renders, Directeur Biografie Instituut Groningen en pershistoricus Mariette Wolf, auteur van Het geheim van De Telegraaf. Geschiedenis van een krant.
Stichting Theateralliantie verzorgt een Meet & Greet met het paard Joey en andere personages uit het theaterfenomeen War Horse. Een opmerkelijk verhaal over vriendschap en moed dat mede verteld wordt door middel van baanbrekend poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, waarin levensgrote ademende en galopperende paarden tot leven worden gebracht.

War One Project
Optreden van de Konrad Koselleck Big Band met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo. Konrad Koselleck, componist, arrangeur en bigbandleider, presenteert samen met zijn zeventien musici, cabaretier/muzikant Vincent Bijlo én zangeres/actrice Ellen ten Damme het World War One Project. Samen hebben zij de Eerste Wereldoorlog als vertrekpunt genomen voor een nieuw muzikaal drama.
Michel Krielaars, chef boeken van NRC-Handelsblad en auteur van het Het kleine koude front, Maand van de Geschiedenisboek 2014, vertelt over 25 jaar einde aan de Koude Oorlog. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis schreef Michel Krielaars in opdracht van de CPNB Het kleine koude front, een essay waarin hij het thema ‘Vriend & Vijand’ uitdiept aan de hand van 25 jaar ‘einde van de Koude Oorlog’.

Postergirl
Schrijfster Suzanna Jansen opent de verkiezing Stuk van het Jaar 2014. Stuk van het Jaar is het online publieksevenement van de Nederlandse archieven. Zij wedijveren om de titel Stuk van het Jaar 2014 met het thema ‘vriend & vijand’. Suzanna Jansen, schrijfster van Het pauperparadijs, is de ‘postergirl’ van de verkiezing. Voor het schrijven van haar boek maakte zij zelf veel gebruik van archiefstukken. Zij vertelt over haar favoriete stukken die in het verhaal terugkomen en brengt haar stem uit.
Conservatoren Hilde Cammel, Hans Piena en Hanneke van Zuthem van het Nederlands Openluchtmuseum vertellen verhalen over Vriend & Vijand aan de hand van bijzondere objecten.

Workshop
In de workshop Oorlog en Vrede van Vertaaltank en Bouckaert Teamcoaching ga je zelf met het thema Vriend & Vijand aan de slag. Aan de hand van een boekfragment, een krantenartikel en een uitspraak gaan deelnemers met elkaar in gesprek over oorlog en vrede. Je reflecteert over persoonlijke (on)macht en we laten je proeven van een bewezen methodiek uit Zuid Afrika – Deep Democracy – die ingezet wordt in conflictsituaties, o.a. in oorlogsgebieden.
Rondreizend auteurs van de Maand van de Geschiedenis Marjoleine Oppenheim en Paul Moeyes verzorgen een lezing over Vriend & Vijand aan de hand van hun boeken. Marjoleine Oppenheim publiceerde in oktober 2013 het boek Over zij en ik. Het centrale thema in het boek is het doorgeven van verhalen en ervaringen aan de volgende generatie. Van Paul Moeyes verscheen dit jaar bij De Arbeiderspers Buiten schot – Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Studenten van stichting Vluchtelingstudenten UAF vertellen hun persoonlijke geschiedenis van Vriend & Vijand met theater en muziek.
Op de informatiemarkt vind je allerlei inspiratie over Vriend & Vijand in de geschiedenis en kun je ontdekken wat er nog meer te doen is in oktober.

Het festival gaat van start met de officiële lancering van het platform Eerste Wereldoorlog Nu, het platform waar de komende vier jaar alle activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog in Nederland te vinden zijn. Eerste Wereldoorlog is een initiatief van Huis Doorn, NIOD en Nederlands Openluchtmuseum en wordt mogelijk gemaakt door de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken.

Huis Doorn is gastheer van het Openingsfestival. Tegen gereduceerd tarief kunnen het huis en de nieuwe tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog worden bezocht.
Kaarten zijn online te koop voor 15 euro per stuk.

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder