Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Reis langs WO I

26 augustus 2014 Siebrand Krul

Korneel De Rynck IJzeren oogst. Een reis doorheen Europa en de Grote Oorlog De Bezige Bij, Antwerpen 2014 411 blz., € 24,99 ISBN 978 90 8542 427 7 De Europese frontlijn van de Groote Oorlog verkennen heeft een nieuw jasje gekregen. De gewone cultuurhistorische reisgidsen waar data en locaties belangrijk zijn, verschenen reeds in 1919. De nieuwe trend is een wandelboek waarin eigen impressies over en rond het slagveld zoals het er nu bijligt, verbonden worden met historische gegevens over de veldslag, de vechtende partijen, de lotgevallen van de versterkingen en de vormgeving van de begraafplaatsen.

Het boek van De Rynck kan gezien worden als een perfecte aanvulling bij het reisverhaal van Arnout Hauben ‘Ten Oorlog’ (uitgegeven bij dezelfde uitgeverij). Daar overheerst het beeldmateriaal en is de tekst redelijk kort bij het schetsen van de oorlog langs de frontlijn Nieuwpoort-Thessaloniki/Gallipoli. Bij De Rynck geen fotomateriaal, enkel afsluitend een pak kaarten. De focus ligt integraal op het woord. Hij kiest een aantal belangrijke etappes in de oorlog, bezoekt de ‘crime scene’, beschrijft de gebeurtenis en wat er nu nog rest, en besprenkelt het geheel met zijn soms spitse commentaar. Daarbij geen vaste lijn tussen Sarajevo en Compiègne, maar een heen en weer hoppen tussen het front in West- en in Oost-Europa. Dat heeft plus- en minpunten: welke slag en site langs het westelijk front opofferen? Elke aandacht voor het oostelijk front, of het nu in Rusland of Servië is, is prima. De Turkse weerstand in Gallipoli behoort tot de bekendere elementen van de oorlog in het Nabije Oosten, maar de Duitse, Oostenrijkse en Bulgaarse gevechten met Russen, Serviërs en Roemenen zijn immers veel minder gekend. Een herinnering in een ruim Europees kader.
(Harry van Royen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder