Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Market Garden

26 augustus 2014 Siebrand Krul

Wie benieuwd is naar de manier waarop vandaag de dag de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, moet binnenkort naar Groesbeek en omgeving. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum maakt er een heel spektakel van, nu zeker, bij de herdenking van de Operatie Market Garden. Een geallieerde operatie die overigens akelig mislukte.

Op 6 september zijn er battlefield bustours vanaf het Bevrijdingsmuseum om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur over de slagvelden van Operatie Market Garden in Groesbeek en omgeving.
Op 7 september vindt de battlefield fietstour ‘De bevrijding van Nijmegen’ plaats, van 13.00-17.00 uur. De fietstocht heeft een lengte van tien kilometer en gaat onder leiding van gidsen over de slagvelden rond de bruggen in Nijmegen. Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Tijd: 13.00-17.00 uur. Reserveren noodzakelijk.
Van 13 tot en met 21 september is er het herdenkingsprogramma 70 jaar Operatie Market Garden Groesbeek met o.a. het Bevrijdingsfestival op 14 september: een kleurrijke kindervrijmarkt op het terrein van het museum met verschillende andere kinderactiviteiten, live muziek, een static show van historische legervoertuigen, een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog, verkoop tweedehands boeken en battlefield tours in historische legervoertuigen langs de locaties van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum. Twitter: @bevrijding


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder