Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Iconen van moderniteit

26 augustus 2014 Siebrand Krul

Kunstenaar Constantin Meunier (1831-1905) is bekend geworden als degene die bij uitstek de iconen van de moderniteit van zijn tijd vorm gaf. Dat zijn industriearbeiders en dok- en mijnwerkers. In het België van de 19de eeuw waren die er volop. Meunier staat centraal in een Brusselse tentoonstelling.

Meuniers kijk op mens en wereld is er een vol mededogen en is onlosmakelijk verbonden met de industriële, sociale en politieke ontwikkelingen in België op het eind van de 19de eeuw. Niettemin biedt de tentoonstelling een gevarieerd overzicht van het volledige werk van de kunstenaar. Bijzondere aandacht gaat daarom uit naar de schilderijen uit de eerste decennia van zijn carrière die tot nu toe weinig bestudeerd zijn: historische taferelen, burgerlijke portretten en religieuze scènes. Als geen ander weerspiegelt het oeuvre van Constantin Meunier de voornaamste stromingen en ontwikkelingen uit de Belgische kunst van de tweede helft van de 19de eeuw. Naast een representatieve selectie van schilderijen en bronzen sculpturen wordt een keuze van werken op papier en documenten getoond.
Meer informatie en beelden op: www.fine-arts-museum.be

Retrospectieve Constantin Meunier (1831-1905)
Tentoonstelling Fine Arts Museum, Brussel
20 september 2014 t/m 11 januari 2015


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder