Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Grote oorlog, kleine verhalen

26 augustus 2014 Siebrand Krul

Zoals velen vandaag hun leven delen met anderen via sociale media en filmpjes, zo zal de jonge Mathilde Paukens haar leven vanaf de vooravond van de Eerste Wereldoorlog delen op haar Facebookpagina en Twitter-account. Het fictieve verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten en verhalen, is gedurende twee maanden online te volgen. ‘Bedoeling is om met hedendaagse middelen het verhaal te vertellen van het leven in Belgisch-Limburg tijdens WO I. Maar ook om een beeld te geven van de Limburgers aan het front’, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.

De hoofdrollen in het verhaal worden vertolkt door Laura Verlinden (De Smaak van De Keyser, De Behandeling), David Cantens (Marsman) en Jelle Florizoone (Marina; Noordzee, Texas). Bijrollen zijn er voor Sven De Ridder (Cordon), Steven Boen (Quiz Me Quick), Christine Verheyden (Vermist), Arne Lenk (Die Bluthochzeit), Veronique Leysen (Spring), Tom De Hoog (Salamander), Dries Vanhegen (De Vijfhoek) en vele anderen. Zij vertellen over wat hen bezighoudt en wat ze gezien hebben, maar ook over hun bezorgdheden, angsten en vreugde. Ze komen in contact met Limburgse historische figuren zoals generaal Deschepper en Kolonel Dusart en halen typisch Limburgse thema’s aan zoals smokkel en ‘den dodendraad’. Hun verhaal wordt verteld aan de hand van tekst, afbeeldingen en videofragmenten. De acteurs keren terug in een opvallende multimediale tentoonstelling, die van 19/9 tot 14/11 in C-mine Genk loopt en in 2015 neerstrijkt in Hasselt en Bokrijk.

Igor Philtjens: ‘Het online verhaal en de tentoonstelling kaderen binnen het project “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog”, dat vele verhalen samenbrengt. Ze bieden een schat aan informatie over de bezetting van Limburg tijdens WO I. Als provincie hebben we ook vijftig lokale herdenkingsprojecten financieel ondersteund. Deze ondersteuning, op financieel en inhoudelijk vlak, wordt de komende jaren verdergezet. Daarnaast zet het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed ook enkele bovenlokale activiteiten en educatieve projecten op om het globale Limburgse oorlogsverhaal onder de aandacht te brengen. Een blikvanger is de performance van Stijn Meuris over Limburg 1914-1918, die nu al 41 keer is geboekt.’
Volg het volledige verhaal online via www.limburg1914-1918.be,facebook, twitter,op tv en in de cinema van Kinepolis Hasselt.

 

Be-Limb-3-wb

 

Plot van verhaal:
31 juli 1914. Veel Belgen beleven deze dag aanvankelijk net als de voorgaande dagen. Zo ook Mathilde, haar geliefde Baptist en haar jongere broer Isidore. Of niet helemaal, want Mathilde heeft zenuwen. Die avond wil ze aan Baptist vertellen dat ze zwanger is. Maar dan worden ze, net als vele Belgen, overvallen door de algemene mobilisatie van het Belgisch leger. Die roept alle dienstplichtige mannen op om zich onmiddellijk bij de kazernes aan te melden. Baptist trekt meteen mee op met het 11de linie regiment uit Hasselt om de forten rond Luik te bewaken. Hij denkt na tien dagen terug thuis te zijn, maar dan rukken de vijandelijke troepen in dichte drommen op. Baptist overleeft de zware strijd rond Luik en kan uiteindelijk met andere Limburgers in het Belgisch leger de strijd rond de Ijzer aanbinden. Mathilde en Isidore zien ook in hun dorp de Duitse troepen aankomen. Een Duits bestuur neemt alle macht over. Hoe zal Mathilde overleven, zwanger en ongetrouwd? Wordt Isidore het slachtoffer van de elektrische draad die de grens vormt tussen België en Nederland? En komt Baptist ooit nog terug?

Hoofdpersonages:
Mathilde Paukens (24 jaar)
Mathilde is de oudste dochter van een schoenmaker. Ze is tot haar veertiende naar school geweest en daarna aan de slag gegaan als dienstmeisje bij verschillende welgestelde families. Daar heeft ze haar goede manieren en voorname voorkomen opgedaan. Een goed jaar geleden is Mathilde in dienst getreden bij een invloedrijke notaris. Ze weet al gauw het vertrouwen van de notaris te winnen, die echt wel een boon heeft voor die jonge, enthousiaste vrouw. Mathilde valt onmiddellijk voor de charmes van de flamboyante Baptist, maar laat hem de eerste weken nog wat sudderen. Want zo is Mathilde ook: open en vol geestdrift en passie, maar toch ook weer niet gemakkelijk te krijgen. Na wat geflirt raakt ze tot over haar oren verliefd. De hartstocht doet haar blozen.

Baptist Martens (26 jaar)
Baptist is de tweede zoon van een tamelijk welstellende boer uit Beverst. Terwijl zijn vader en zijn oudere broer de boerderij draaiende hielden, liep Baptist er de kantjes wat vanaf. Hij is tot zijn veertiende naar de lagere school geweest. Daarna hielp hij wat op de boerderij, maar niet echt met zijn hart, omdat het familiebedrijf uiteindelijk toch in de handen van zijn oudere broer zou overgaan. Baptist is een levensgenieter, die liever in het weekend pinten gaat pakken met zijn maten en gaat dansen met de boerendochters. Dat verbetert niet als hij als loteling wordt opgeroepen om zijn dienstplicht in het Belgisch leger te vervullen. Hij wordt ingelijfd bij het 11de Linieregiment in Hasselt onder het bevel van de populaire kolonel Dusart. Hij merkt dat zijn uniform een grote aantrekkingskracht heeft op de vrouwen. De aanloop naar de oorlog gaat helemaal aan Baptist voorbij. Hij is niet bezig met de wereldpolitiek. Het kan hem geen fluit schelen wat er in Sarajevo gebeurt. In de zomer van 1914 is hij vooral bezig met de prestaties van de Belgische wielrenners in de Tour de France. Het uitbreken van de oorlog komt voor hem dan ook als een donderslag bij heldere hemel.

 

Be-Limb-wb

 

Isidore Paukens (18 jaar)
Isidore is de jongere broer van Mathilde. Een bloedernstige jongen met zwakke longen. Als de andere kinderen op school aan het voetballen of ravotten waren, zat hij boeken te lezen. En tijdschriften, vooral Le Patriot. Zijn leergierigheid ontging de pastoor niet. Hij zag in Isidore een intelligente jongeman die het misschien wel tot priester kon schoppen. Isidores roeping ligt echter niet bij de Heer, maar in het vaderland. 1914 is een jaar waarin de wereld op zijn kop lijkt te staan. Isidore absorbeert het allemaal met een ongekende gretigheid. Het imperialisme van de Duitse keizer. De spanningen op de Balkan. En in die grote wereldgebeurtenissen het kleine België dat altijd al het slagveld van de grootmachten is geweest. Als de oorlog uitbreekt, wil hij mee doen. Maar hij is net te jong.

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder