Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De Gilles van Binche

26 augustus 2014 Siebrand Krul

Tijdens een bezoek dat keizer Karel V aan zijn zuster Maria van Hongarije op het kasteel te Binche (tussen Bergen en Charleroi) bracht, richtten de inwoners van deze stad grote feesten in ter ere van hun ‘natuurlijke prins’. Hun verkleding als Peruviaanse Inca's zou de oorsprong van de ‘Gilles’ geweest zijn. Het carnaval van Binche werd wereldberoemd.

Het carnaval houdt mythen en sagen graag in stand want het weefsel van verzinsels en waarheid blijft onweerstaanbaar mensen trekken. Graag wordt gewezen op de bekendste legende, die vertelt dat de Gilles afstammen van de Inca’s. Die legende stamt echter uit de duim van journalist Adolphe Delmée, die het verhaal in de 19de eeuw verzon. De gekostumeerde Inca’s zouden in 1549 tijdens de door Maria van Hongarije georganiseerde feesten verschenen zijn ter verwelkoming van haar broer Karel en haar neef Filips II. De inwoners van Binche zouden waren dusdanig onder de indruk van de gekleurde en exotische kostuums dat ze de optocht niet kwijt wilden. Die historiserende aanvalshoek verleidt nog altijd de deelnemers van het Carnaval van Binche.
http://www.carnavaldebinche.be/Geschiedenis.html


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder