Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wat is een anoxiekamer?

02 juli 2014 [412] Olivier Keun

Dat weten ze perfect in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Daar zijn ze namelijk trots dat ze de eerste anoxiekamer in Vlaanderen hebben. Een anoxiekamer is bedoeld om erfgoed te behandelen tegen ongedierte. Musea, kerkfabrieken, archieven, heemkundige kringen, archeologische diensten en gemeentebesturen kunnen hier voortaan terecht om hun bedreigde kostbaarheden te behandelen tegen ongedierte zoals houtworm en kleermot.

‘De Provincie zelf, maar ook andere Oost-Vlaamse erfgoedzorgers, hadden tot vandaag niet de middelen om erfgoedstukken efficiënt te behandelen tegen ongedierte’, zegt gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed. ‘Met de ingebruikname van deze vaste anoxiekamer in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename wordt hieraan verholpen.’
De meubels van het museum Gust De Smet uit Deurle (Sint-Martens-Latem) zijn de eerste die worden behandeld. Het museum is tijdelijk gesloten voor renovatie. De gemeente Sint-Martens-Latem had geen plaats genoeg en deed een beroep op het erfgoeddepot in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename voor het stockeren van meubelen, schilderijen, vaatwerk en beeldjes. Het meubilair zal in de vaste anoxiekamer behandeld worden tegen houtworm.

Wat doet een anoxiekamer?
Houtworm, kleermot, zilvervisje, tapijt- en museumkever, … Het is ongedierte dat erfgoed kan beschadigen. Bovendien kan ander erfgoed besmet worden. Een anoxiebehandeling is dan de oplossing. Erfgoed in hout, textiel, metaal, papier… wordt drie weken in een hermetisch afgesloten ruimte geplaatst. Door het toevoegen van stikstofgas aan de ruimte vermindert het zuurstofgehalte. Daardoor sterft het in het erfgoed aanwezige ongedierte. Doordat stikstof een neutraal gas is, wordt het erfgoed zelf niet beschadigd.
Tot nu toe krijgen de collecties die binnenkomen in het depot in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename een lokale anoxiebehandeling of worden ze luchtdicht verpakt en in diepvriezers gestopt. Dit is arbeidsintensief.
Bij de Oost-Vlaamse erfgoedzorgers zelf zijn deze faciliteiten niet voorhanden. Daarom investeerde de Provincie, met de steun van de Vlaamse overheid, in een vaste anoxiekamer in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Hiervan kunnen ook de Oost-Vlaamse erfgoedbeheerders gebruik maken (tegen een kleine onkostenvergoeding).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder