Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Romeinse limes online

02 juli 2014 [412] Olivier Keun

Het grootste archeologische monument van Nederland heeft vanaf vandaag ook een grootse website. Op www.RomeinseLimes.nl kan iedereen terecht voor historische informatie, inspiratie en activiteiten rondom de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk, die dwars door Nederland loopt van Katwijk aan Zee tot Millingen aan de Rijn.

De Romeinse limes ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is op veel plaatsen toch zichtbaar gemaakt. Sporen van de oude rijksgrens zijn te vinden in onder meer musea, themaparken en markeringen in het landschap en in steden. Voor het eerst worden al deze herinneringen aan de limes samengebracht op één website, compleet met praktische informatie en suggesties voor wandelingen, fietsroutes, vaartochten en virtuele ontdekkingen. Bedenkelijke half-commerciële “vertoeristing” van erfgoed of niet:het monument krijgt op deze manier wel aandacht.
Deze stichting achter de nieuwe website wil de geschiedenis van de limes voor een breed publiek toegankelijk maken en werkt daartoe samen met partijen op het gebied van erfgoed, toerisme, media, overheid en bedrijfsleven die delen van deze geschiedenis vertellen. Zo komen er onder meer campagnes, projecten en activiteiten zoals de Romeinenweek van eind mei.

Romeinse Limes Unesco Werelderfgoed?

Stichting Romeinse Limes levert met zijn inspanningen een bijdrage aan de nominatie van het Nederlandse deel van de Romeinse Limes als Unesco Werelderfgoed. Daartoe werkt een inposante stoet ambtelijk-bestuurlijke organisaties samen, want hoewel je geen krant kunt openslaan of ergens ter wereld is wel weer een nieuwe Unesco-werelderfgoed aangewezen, eenvoudig is de kandidering niet.
Meer informatie op www.romeinselimes.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder