Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nieuwe Slag bij Waterloo?

02 juli 2014 [412] Olivier Keun

Elk jaar valt op 18 juni de herdenking van de Slag bij Waterloo, maar dat wordt volgend jaar andere koek als het aan de Walen ligt. Onlangs onthulde de vzw Bataille de Waterloo een indrukwekkend programma voor de zomer van 2015. Pakken vooral de Vlamingen dit jaar uit met het eeuwjubileum van de Grote Oorlog, Wallonië heeft grootse plannen met de tweehonderdjarige herdenking van Waterloo. Maar anders dan bij WO I zijn bij Napoleon helden en schurken niet eenduidig. Bij WO I ook steeds minder, trouwens. De geschiedenis wordt er niet overzichtelijker op.

Buiten Franstalige gebieden is Napoleon de man die weliswaar veel moderniseringen in gang zette, maar ook verantwoordelijk is voor honderdduizenden oorlogsslachtoffers. Hij was een brute dictator die miljoenen Europeanen in ellende stortte, geen enkele grens respecteerde en uit alle landen die hij veroverde karrevrachten kunstschatten roofde. Die liggen nog altijd deels in Parijse musea en depots.
Napoleon ging bij Waterloo smadelijk ten onder, tot verdriet van de Fransen en ook menige Waal spijt het, maar voor hun blijft hij een held.
Elders in Europa krabt men zich achter de oren: wat is het verschil met Stalin, met Hitler? Ook nietsontziende autocraten die elke tegenspraak met bruut geweld de kop insloegen. In Vlaanderen, maar ook in Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland en Nederland gaat men daarom Waterloo vieren als een overwinning op het kwaad, een herstel van de oude orde. Het organiserende comité, rijkelijk voorzien van adellijke Belgen, danst op het smalle koord om iedereen te vriend te houden. Maar dat valt nog niet mee: het wemelt bij Waterloo van de verwijzingen naar Napoleon, maar de overwinnaars Blücher, Wellington en Willem II van Oranje zoekt men tevergeefs.

Het Waalse dorpje Waterloo, zo’n twintig kilometer van Brussel, kan z’n borst natmaken: de organisatoren verwachten dat zo’n 200.000 mensen de omgeving overspoelen om te herdenken dat twee eeuwen geleden de kaart van Europa opnieuw werd getekend toen Napoleon het onderspit delfde tegen een coalitieleger van Britten, Pruisen en Nederlanders.
Tussen 17 en 21 juni 2015 nemen liefst 5.000 mensen uit de hele wereld deel aan twee spectaculaire reconstructies van de veldslag, zogeheten re-enactmenst. Er zijn theaterstukken, lichtshows, concerten en tentoonstellingen. En je wandelt door het alledaagse leven van zomer 1815, waar maaltijden worden bereid, wapens verzorgd, kleding hersteld en het ritme van een legertroep is te volgen.
Meer info op www.waterloo2015.org


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder