Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De passie van de ambachtsman

02 juli 2014 [412] Olivier Keun

Elke donderdagmiddag in juli en augustus demonstreren ambachtslieden hun vakmanschap in Museum Joure (Friesland). Ruik de geur van inkt, vers gebrande koffie en dûmkes (Fries koekje). Hoor het hameren van de koperslager en zilversmid. Zie de precisie van de klokkenmaker en bewonder de ingenieuze theepakmachine.

Kinderen en ook ouderen kunnen zelf een theezakje maken, koffiebonen malen, hun naam hameren en een boekenlegger drukken. De theepakker trekt in het Entreegebouw met zijn machine meteen de bezoeker naar zich toe (in Joure staat één van de grootste thee- en koffiefabrieken van de Benelux: Douwe Egberts). Het is altijd weer een mini-mirakeltje om te zien hoe alles in elkaar grijpt en er aan het eind een theezakje met nietje en touwtje uitkomt. In de drukkerij vertellen drukkers met liefde over hun vak. Zij laten de oude zet- en drukmachines ratelen en begeleiden de bezoeker bij het drukken van een eigen boekenlegger.
De klokkenmaker draait achter zijn authentieke houten draaibank de pilaartjes voor de klokken. Aan de wanden hangen klokken die glimmen van de aandacht die zij krijgen van de vakman.
Hoe een zilverdraad wordt getrokken en hoe ’t zilver het best kan worden gepoetst laat de zilversmid zien. Over Klaas Dijkstra uit Sneek, die omstreeks 1930 koperen geschenken voor Douwe Egberts produceerde, vertelt al hamerend de koperslager in de voormalige koperslagerij van Dijkstra. Tenslotte wordt koffie gebrand van de allerbeste groene Arabicabonen. Hoe dat gaat legt de koffiebrander uit. Bij de koffie hoort een lekker eigengebakken Fries koekje, een dûmke, dat de bakker met veel zorg bakt. In Museum Joure ervaren bezoekers de passie en het enthousiasme van vakmensen.
In It Sael is het atelier van Siska Ruiter. Zij is grafisch ontwerpster en schept hier papier. Bezoekers zien hoe dit gaat en wat voor mooie objecten er van gemaakt kunnen worden. Siska is elke donderdagmiddag in augustus aanwezig.

Museum Joure www.museumjoure.nl
Geelgietersstraat 1, 8501 CA Joure


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder