Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Fries meubeldesign

11 juni 2014 [412] Olivier Keun

Van 1945 tot 1975 bloeide de meubelindustrie in Friesland. In Franker, Joure en Noordwolde stonden meubelfabrieken die samenwerkten met nationaal en internationaal erkende designers. Komende zomer tonen Museum Martena, Museum Joure en het Nationaal Vlechtmuseum te Noordwolde meubels van onder meer Fristho, Zijlstra en Rohé. Tresoar in Leeuwarden laat zien dat Fries Design ook vandaag de dag vooruitstrevend en aansprekend is.

In de jaren vijftig, zestig en zeventig speelde Friesland een opvallende rol op het gebied van meubeldesign. Een aantal fabrieken en ontwerpers speelde in op de wereldwijde populariteit van ‘nordic design’ en de stijl van het ‘mid century modern’. Zij volgden echter niet alleen de smaakontwikkeling, maar waren ook zelf trendsetter. Meubelfabriek Fristho in Franeker, Zijlstra in Joure en Rohé in Noordwolde experimenteerden met nieuwe materialen en productiemethoden en trokken bekende designers aan.
Naast de hernieuwde belangstelling voor ‘retro design’ is ook hedendaags Fries Design in trek. Denk aan de vilten tapijten van Claudy Jongstra, de Hindeloper meubels van Christien Meindertsma en de ontwerpen door onder meer Hella Jongerius en Marcel Wanders voor Koninklijke Tichelaar uit Makkum.

Vier exposities
Van zaterdag 7 juni tot en met zondag 14 september wordt op vier locaties het verhaal van Fries Design verteld:
– Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde toont ontwerpen van meubelfabriek Rohé en van het bedrijf Gebr. Jonkers met ontwerpen van Dirk van Sliedregt.
– Museum Joure toont de topstukken van meubelfabriek Zijlstra die furore maakte met ontwerpen van A.A. Patijn.
– Museum Martena te Franeker laat de modernistische meubelen zien van ontwerpers als Kho Liang Ie en Inger Klingenberg voor meubelfabriek Fristho.
– Tresoar in Leeuwarden legt de link met hedendaags Fries Design en laat ontwerpen zien van onder meer Christien Starkenburg en Gjalt Pilat.

Voor de vormgeving en inrichting van de tentoonstellingen wordt samengewerkt met de Friese architecte en vormgeefster Nynke-Rixt Jukema. In 2013 won zij de Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving.

Boek en randprogrammering
Aanleiding voor de parallelle exposities is de publicatie van een nieuwe monografie door Bert Looper, directeur van Tresoar, over meubelfabriek Fristho (titel: ‘Fristho vooruitstrevende meubelen 1921-1978’). Deze wordt tijdens de opening op 7 juni in Franeker gepresenteerd. Rond de exposities worden verder lezingen, arrangementen en excursies georganiseerd. De excursie leidt bezoekers op 19 juni met een klassieke bus langs de vier locaties. Onderweg worden de exposities ingeleid en tussendoor vindt een lunch plaats.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder