Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Jaknikkers van Schoonebeek

11 juni 2014 [412] Olivier Keun

Schoonebeek en oliewinning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Drentse oliedorp is sinds kort een permanente expositie over aardoliewinning te bezoeken in de prachtig gerenoveerde museumboerderij vlakbij het centrum. Inwoners en toeristen leren op een interactieve manier alles over de komst van de oliewinning tot aan de moderne technieken van tegenwoordig. De boerderij met olie-expo is leuk en interessant voor kinderen en (groot)ouders.

Aardolie, Schoonebekers en technologie
In de historische zandstrooiboerderij ‘Zwaantje Hans-Stokman’s Hof’ in het hart van Schoonebeek komt de oliewinning tot leven. Bezoekers ontdekken door foto’s, films, animaties en door zelf dingen te doen hoe Schoonebeek is gegroeid van agrarische gemeenschap tot welvarend oliedorp.
Het wordt duidelijk hoe aardolie miljoenen jaren geleden is ontstaan in de diepe ondergrond en hoe de Nederlandse Aardolie Maatschappij de olie sinds de jaren veertig tot heden uit de grond haalt. Schoonebekers vertellen hun persoonlijke verhalen over de komst van het oliewinningsbedrijf na de Tweede Wereldoorlog. En waarom zijn alle jaknikkers weggehaald en staan rondom het dorp nu high-tech ‘hoogrendementspompen’?

Op een interactieve manier maakt de expo drie thema’s inzichtelijk:
• de plek waar olie in de diepe ondergrond zit en hoe dit ooit is ontdekt;
• de historie van Schoonebeek sinds de komst van de olieindustrie;
• de innovatieve technieken van oliewinning vandaag de dag.

Toeristische trekpleister
De opgeknapte zandstrooiboerderij met olie-expo is een bijzondere trekpleister die een bezoek waard is tijdens een dagje uit in de omgeving van Schoonebeek (waar veel meer is te zien en te genieten dan de buitenstaander in eerste instantie denkt). Vrijwilligers van oudheidkundige stichting ‘De Spiker’ heten bezoekers van harte welkom en demonstreren op verzoek de oude volkskunst van het zandtapijt strooien.
De Zandstrooiboerderij is dagelijks te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur van april t/m september aan de Burgemeester Osselaan 5 in Schoonebeek (zondags gesloten).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder