Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De grote prauw

11 juni 2014 [412] Olivier Keun

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren herbergt een wel heel bijzonder object. Op 3 januari 1958 kwam de grote prauw aan in het museum. Koning Leopold III gebruikte ze in 1957, kort na zijn troonsafstand, bij zijn bezoek aan Congo. Ze bood plaats aan liefst honderd roeiers. Aan beide uiteinden is een holte aangebracht, waar – in tegenstelling tot de traditionele prauwen - buitenboordmotoren konden worden bevestigd.

Het indrukwekkende vaartuig is vanaf haar aankomst één van de topstukken van het museum. Ze is 22,5 meter lang, op sommige plaatsen meer dan één meter breed, weegt ongeveer 3.500 kilo en is gemaakt uit één stuk sipohout. Na het koninklijk bezoek aan Congo werd de prauw door de inwoners van Ubundu aan Leopold III geschonken. Deze schonk haar op zijn beurt aan het museum. De prauw kwam per boot van Congo naar Antwerpen. Voor het transport tot in Tervuren werd beroep gedaan op het Belgische leger. Voor de installatie in het museum waren een kraan en dertig personen nodig.

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KNMA)
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren – België
Tel. (+32) 02 769 52 11
Fax (+32) 02 769 52 42


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder