Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Amsterdam en de Eerste Wereldoorlog

11 juni 2014 [412] Olivier Keun

Het Stadsarchief Amsterdam presenteert de online themapagina Amsterdam en de Eerste Wereldoorlog. Vijftig verhalen geven een uniek beeld van de oorlog in Amsterdam. Tegelijkertijd is in de Schatkamer van het Stadsarchief een selectie te zien van bijzondere en persoonlijke stukken uit deze bewogen tijd. Honderd jaar geleden woedde in de wereld een internationaal conflict: de Grote Oorlog. Hoewel Nederland neutraal bleef ondervonden ook ons land en Amsterdam de gevolgen.

Het dagelijkse leven in het neutrale Nederland werd ontwricht, voedsel ging op de bon, mannen werden gemobiliseerd. De verhalen van deze tentoonstelling worden verteld aan de hand van zes thema’s: het dagelijkse leven, sociale ontwikkelingen, culturele veranderingen, de Belgische vluchtelingen, militaire aspecten en de Grote Oorlog gezien vanuit Nederland.
Speciale aandacht is er voor de tienduizenden Belgische vluchtelingen die vanaf augustus 1914 naar Amsterdam kwamen. Verscheidene facetten komen aan bod: de aankomst in Amsterdam, de opvang door particulieren, de opvangloodsen in het havengebied. Aangevuld met persoonlijke verhalen en unieke archiefstukken. De Archiefbank van het Stadsarchief bevat tevens een speciale digitale index waarmee de namen van 19.000 Belgische vluchtelingen te doorzoeken zijn.

-Online themapagina: http://stadsarchief.amsterdam.nl/wo1
-De namen van 19.000 Belgische vluchtelingen staan in ‘Bevolkingsregisters tijdelijk verblijf (1914-1918)’
-Presentatie in de Schatkamer van Stadsarchief Amsterdam, 24 mei t/m 12 oktober. Gratis toegang.
-24 mei – 12 oktober 2014


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder