Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Satellietbeelden onthullen

10 mei 2014 [412] Olivier Keun

Satellietbeelden van het Midden-Oosten die niet langer als geheim zijn geclassificeerd, leveren onderzoekers van de Universiteit van Arkansas verrassende vondsten op. Ze hadden wel een vermoeden, maar de omvang van de vondsten is ronduit verbijsterend. De opnamen die dateren uit de periode van de Koude Oorlog laten liefst 10.000 nieuwe archeologische sites zien. Nog in de jaren zestig gaat het om duizenden plekken, waarvan inmiddels vele zijn verwoest.

De Universiteit van Arkansas kocht de beelden van de US Geological Survey, die ze tot 1995 geheim moest houden, en vergeleek ze met kaarten van bekende archeologische opgravingen. Zodoende kwamen ze op het spoor van zo’n 10.000 nieuwe vindplaatsen, zo bericht National Geographic. Het gaat om wegen, kanalen, zelfs hele nederzettingen in Syrië en Turkije, terug daterend tot de Bronstijd. De hoeveelheid archeologische sites in het Midden-Oosten is daardoor verdrievoudigd.
Het aparte is dat veel vondsten niet te zien zijn op nieuwe, veel scherpere satellietfoto’s van bijvoorbeeld de firma DigitalGlobe in Longmont, Colorado. Hun resolutie is weliswaar een stuk hoger, maar ‘ze kunnen niet in de tijd terugkijken’. De ‘oude’ Corona-opnamen zijn gemaakt voordat steden als Mosul en Amman enorm uibreidden en oude vindplaatsen wegbulldozerden. Verder zijn stuwdammen aangelegd waardoor watervlakten plekken aan het zicht onttrokken, hebben irrigatieprojecten de landbouw de vrije hand gegeven.

De Corona-opnamen waren Amerika’s eerste spionagesatelliet-foto’s vanuit de ruimte. Ze werden in capsules verpakt en aan een parachute terug naar de aarde gelaten, waar de luchtmacht ze uit de lucht weggriste.
De onderzoekers zijn van zins om ook andere werelddelen (Afrika, China) onder de loep te nemen in de hoop op mooie nieuwe vondsten. Zoek zelf interessate plekken op de online Corona-atlas: http://corona.cast.uark.edu/index.html

Mary Beth Griggs/Smithsonian(Center for Advanced Spatial Technologies, University of Arkansas/U.S. Geological Survey)/Siebrand Krul


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder