Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oefenloopgraven ontdekt

10 mei 2014 [412] Olivier Keun

Op een terrein van het Britse leger, bij de Zuid-Engelse havenstad Gosport, hebben lokale en militaire historici een overwoekerd systeem van loopgraven ontdekt. Dat moet wel te maken hebben gehad met de Eerste Wereloorlog.

Gosport was een belangrijke haven voor het verschepen van manschappen en wapentuig voor de Grote Oorlog. Richard Harper, conservator van het stadsbestuur van Gosport, ontdekte het ‘oefenfront’. Bij het bestuderen van luchtfoto’s uit de jaren vijftig vielen hem merkwaardige bodemstructuren op, sleuven zo te zien. Bij onderzoek op de grond kwamen twee loppgraven tevoorschijn, plus ondersteunende voorzieningsplaatsen, met ertussen een ‘niemandsland’. Het hele stelsel leek exact op die welke vanaf de herfst van 1914 in de stellingenoorlog op het continent waren aangelegd. De lengte van het oefencomplex is zo’n 500 meter.
‘Toen ik er doorheen liep, realiseerde ik me pas dat ik me in een model-loopgraaf bevon’, aldus Harper tegenover de BBC. ‘Vanuit Gosport werden duizenden soldaten naar het front gestuurd. Hier hebben ze zich voorbereid. Nader onderzoek moet uitwijzen welke eenheden er daadwerkelijk hun training ondergingen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder