Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Moeizame driehoeksrelatie

10 mei 2014 [412] Olivier Keun

Wallonië de delfstoffen, Vlaanderen de werkmensen en de anonieme aandeelhouders van de Brusselse holdings de woekerwinsten. Dat is volgens journalist Guido Fonteyn de essentie van de Belgische driehoeksrelatie die tot voor kort standhield.

Guido Fonteyn
Vlaanderen, Brussel, Wallonië: een ménage à trois
EPO, Berchem/Antwerpen, 2014. 192 blz., € 19.95 ISBN 978 94 912 9760 1

Een betere gids om het industriële Wallonië te ontdekken is er niet. Fonteyn combineert een grote belezenheid en een scherpe pen met levendige beschrijvingen van mensen en plaatsen die herinneren aan een groots verleden. Neem bijvoorbeeld de Altenberg in Moresnet, ooit een hoge heuvel met een grote voorraad aan galmei, de grondstof voor zink. Tegenwoordig is de plek een diepe, verlaten put; de holding Vieille Montagne, intussen Nyrstar, een wereldspeler van formaat. Fonteyn knoopt aan de zinkontginning het onwaarschijnlijke verhaal van het ministaatje Neutraal-Moresnet vast, zowel door Nederland als door Pruisen begeerd.
Fonteyn laat zich op zijn sombere tocht leiden door een toevallig gevonden boekje over mijnrampen. Alleen al mijngas maakte jaarlijks in de Borinage 24 doden en 27 zwaargewonden. Die gruwelijke waarheid hield honderdduizenden Vlamingen er niet van om hun leven in de Waalse mijnen op het spel te zetten. In ‘arm Vlaanderen’ was de miserie namelijk nog groter. Een telefoonboek openslaan volstaat om te beseffen hoe ingrijpend de Vlaamse immigratie geweest is, niet alleen in de industrie maar ook in de landbouw.
Volgens Fonteyn is daarom het huidige Vlaamse discours over de transferten naast de kwestie. Wie geprofiteerd heeft, zijn de aandeelhouders in hun Brusselse herenhuizen of kasteeltjes. Spijtig dat Fonteyn daar geen toegang toe gekregen heeft.
(Luc Minten)

Lees nog veel meer interessante recensies in de nieuwste G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder