Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Jules Destrooper en WO I

10 mei 2014 [412] Olivier Keun

Temidden van de vele herdenkingsplaatsen rond de Eerste Wereldoorlog valt die van Jules Destrooper op: wat heeft een koekjesmaker met de oorlog te maken? Welnu: Jules Destrooper heeft vestigingen in Ieper en Lo, plaatsen in het toen bezette West-Vlaanderen. In het bezoekerscentrum van de koekjesfabrikant in Lo wordt aandacht besteed aan de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en het creatieve ondernemerschap van de familie Destrooper in deze moeilijke tijd.

Tijdens de oorlog waren in België de meeste producten nauwelijks nog verkrijgbaar of van slechte kwaliteit. Vlaamse fabrikanten legden hun productie noodgedwongen stil. Ook Jules Destrooper moest wegens schaarste op de markt stoppen met het bakken en verkopen van zijn toen al bekende koekjes. Pas na de oorlog is de koekjesproductie weer langzaam opgebouwd.
Vanwege de Duitse opmars door België vluchtte Jules met zijn vrouw en kinderen naar Frankrijk. De oudste zoon van de familie, Jules Destrooper Junior, bleef in Vlaanderen om zijn dienstplicht als soldaat te vervullen. Door ziekte geveld keerde hij terug naar zijn woonplaats Lo en begon tijdens de oorlog als uitgever van oorlogspostkaarten. Zijn unieke verzameling kaarten is te zien in het bezoekerscentrum in de oude vestiging in Lo, nog altijd het kloppend hart van de wereldberoemde koekjesmaker.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder