Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hoogheemraadschap 725 jaar

10 mei 2014 [412] Olivier Keun

'Schatten van Delfland' heet het thema van het jaar waarin het Hoogheemraadschap van Delfland zijn 725ste verjaardag viert. Delfland is één van de oudste waterschappen van ons land. Op 24 mei start het jubileum met een bijzondere Open Dag. Vanaf deze dag deelt het waterschap een jaar lang zijn verhalen en schatten met bewoners van het gebied.

Bij hevige regen en windkracht 10 gaat het hart van de poldermachinisten, sluiswachters, peilbeheerders en dijkwachters sneller kloppen. Met 200 gemalen, 2.000 stuwen, 700 kilometer kades, dijken en duinen zorgen zij ervoor dat bewoners droge voeten houden. Maar ook op een gewone dag, als u doucht of de wc doortrekt, komen de mensen van Delfland in actie.
Het bestaan en functioneren van een waterschap is in Nederland al eeuwen de normaalste zaak van wereld. Maar is het wel zo gewoon dat meer dan de helft van de Nederlanders onder het niveau van de zeespiegel kan wonen, werken en recreëren? Als de mensen en het materieel van Delfland niet zouden werken, zou het water bij bijna 500.000 inwoners tot aan de lippen staan en het rioolwater zo in de sloot of vaart stromen.

Schatten van toen
Met 725 jaar ervaring en de nieuwste technieken zetten gedreven mensen van Delfland zich dagelijks in voor droge voeten en schoon water. “Onze historie, prachtige (water)natuur en innovatieve oplossingen vormen de schatten van Delfland. Onze mensen zijn natuurlijk onze grootste schatten. Tijdens het 725ste jubileumjaar willen zij onze schatten met u delen. Het jubileum wordt op 24 mei met de Open Dag officieel gestart. Een unieke kans om ook op plekken te komen waar normaal gesproken alleen deze schatbewaarders mogen komen. Neem een kijkje in onze controlekamer en regel het waterpeil, ga wandelen en vogels kijken in het beschermt duingebied De Banken of beleef de reis van de paling als gemaal Schoute de deuren opent”, zegt dijkgraaf Michiel van Haersma Buma.

725 jaar ervaring
Al sinds de Middeleeuwen gingen boeren, monniken en landeigenaren met een stelsel van sloten en vaarten met dijken de strijd aan tegen het water. Zij wilden veilig wonen en omstandigheden creëren voor een betere oogst. Door krachten te bundelen en samen te werken konden zij dit bereiken. Zo is in 1289 het Hoogheemraadschap van Delfland ontstaan. Door deze jarenlange ervaring en de kracht om steeds slimmer om te gaan met water is Nederland als waterland een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Meer informatie over 725 jaar Delfland? Kijk op www.hhdelfland.nl/725jaar.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder