Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rariteitenkabinet vol helden

24 april 2014 [412] Olivier Keun

De tentoonstelling over de helden van Redmond O’Hanlon in museum de Twentse Welle is als een wunderkammer met een snuifje 19de eeuw, in een hedendaags museum. Dwalend tussen de met uiteenlopende vondsten gevulde kabinetten, voelt het een beetje alsof we zelf op ontdekkingsreis gaan.

Zelfverklaard romanticus Redmond O’Hanlon is in Nederland alom bekend van zijn documentaire in de voetsporen van Charles Darwin en de bekroonde tv-serie van de VPRO, ‘O’Hanlon’s helden. In deze gelijknamige tentoonstelling leidt ‘Mr Darwin’, zoals een fan hem ooit per abuis noemde, de bezoeker wederom langs zijn voorbeelden. De helden uit de serie kregen elk een kabinet, gevuld met authentieke voorwerpen. Van de ontdekkingsreiziger zelf, maar met regelmaat eveneens voorwerpen uit de periode en het gebied waar de held zijn of haar ontdekkingen deed. Met korte teksten op borden en natuurlijk O’Hanlon zelf via schermen en audiotour (in het Engels, de Nederlandse versie werd ingesproken door bioloog en auteur Midas Dekkers), is het vooral een expositie om te kijken en te speuren.

De getoonde vondsten, variërend van kraaltjes, insecten en boeken tot opgezette dieren zoals het przewalskipaard van Russische militair en ontdekkingsreiziger Nikolaj Michajlovitsj Przewalski (1839-1888), diverse vogels en een neusbeer bij Percy Harrison Fawcett (1867-1925). Natuurlijk ontbreken fossielen, schedels en botten niet. Van de enige vrouwelijke avonturier, de rijke Haagse Alexandrine Tinne (1835-1869), is onder meer een rijkostuum uitgestald. Hoewel voor de hand liggend om een vrouw zo te presenteren, het geeft een idee van de luxe waarin zij samen met haar moeder haar nijlreizen maakte.
Op de etiketjes die, passend bij de setting, aan alle voorwerpen bungelen staan bij diverse helden aardige anekdotes over herkomst en ontdekking. Het illustreert bijvoorbeeld de explosieve relatie tussen de paleontologen Othniel Charles Marsh (1831-1899) en Edward Drinker Cope (1840-1897) en de ontdekkingen van de Duitse Georg Wilhelm Steller (1709-1746).

Hoewel zelfs een nagebootst O’Hanlon-zithoek met boekenbehang, schemerlamp en bescheiden kabinetje gevuld met persoonlijke eigendommen niet ontbreekt, kan de echte liefhebber ook zijn hart ophalen op de speciale avonden waar O’Hanlon acte de presence geeft. Meer hierover op de website van het museum. De tentoonstelling geeft een sfeervol en begrijpelijk beeld van de ontdekkingsreizigers en avonturiers. De oplettende fan van de serie zal wellicht niet veel grote nieuwe inzichten noteren. Maar wie het heeft gemist, of zich graag wat langer onderdompelt in de tijd toen de wereld een stukje groter was, zal er een geslaagd bezoek kunnen afleggen.
(Carijn Oomkens)

Enschede (NL)
Museum TwentseWelle
Het Rozendaal 11
0031-53-480 76 80
www.twentsewelle.nl
O’Hanlons helden
Tot 31 augustus, di t/m zo 11-17 uur

Kijk voor meer tentoonstellingstips in de nieuwste G-GESCHIEDENIS.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder