Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oude uitvindingen

24 april 2014 [412] Olivier Keun

Batterijen, muziekopnamen, beeldprojectors, computers: moderne uitvindingen? Ja en neen. De geavanceerde technologie van vandaag vindt haar oorsprong niet simpelweg in de Industriële Revolutie, stelt de auteur, maar gaat vaak eeuwen tot zelfs millennia terug in de tijd. Vanuit die optiek schetst dit boek de historische, zij het niet steeds rechtlijnige weg die een aantal technische toepassingen hebben afgelegd, onder het motto: niets is zo maar van gisteren, of hoe veel van wat we vandaag gebruiken schatplichtig is aan lang vervlogen tijden.

Kris Merckx
Niet van gisteren. Hoe gloednieuwe techniek soms duizenden jaren oud is
Davidsfonds Uitgeverij, Leuven, 2013. 268 blz., € 27,50 ISBN 978 90 582 6939 3

Het gaat hier uiteraard niet om actuele high-tech, wel om veelal mechanische oplossingen voor praktische toepassingen of hulpmiddelen in het verleden. Goed tweeduizend jaar geleden bouwde Heron van Alexandrië reeds programmeerbare automaten en ingenieuze mechanische ‘computers’ die informatie ‘digitaliseerden’. Een ander voorbeeld is het meten van de afstand die een voertuig aflegt. Hiervoor gebruikte men al in de 1ste eeuw vóór Christus een systeem van tandwielen, assen en steentjes die in een bakje vielen en op het einde van de rit werden geteld om de afstand te berekenen. Niet van gisteren brengt aldus vele vergeten achtergronden of voorlopers van dagelijks gebruikte apparaten, toestellen en applicaties, en maakt er telkens weer een boeiend verhaal van. Een fiks stuk geschiedenis van de techniek wordt zo dichter bij de op dit vlak wellicht minder onderlegde lezer gebracht. Voor wie het soms toch wat te moeilijk krijgt met de materie zijn er als rustpunten de persoonlijke herinneringen en beschouwingen van de auteur, opgegroeid in een boerderij en dus goed geplaatst om de razendsnelle technologische veranderingen van de laatste generaties op te roepen. Kris Merckx geeft zijn boek een extra dimensie door ook gebruik te maken van andere media: bij het boek hoort een website, met smartphone of tablet rechtstreeks toegankelijk via QR-codes, en aangevuld met nog meer foto’s en video’s. www.nietvangisteren.be
(André Capiteyn)

Lees nog veel meer interessante recensies in de nieuwste G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder