Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

WO I in Huis Doorn

07 april 2014 [412] Olivier Keun

In Huis Doorn, de voormalige verblijfplaats van keizer Wilhem II, zijn de zogeheten Collectiedagen van Europeana 1914-1918 van start gegaan. Iedereen die persoonlijke memorabilia uit de Eerste Wereldoorlog bezit, was gevraagd deze te laten zien. En met succes: de belangstelling was groot. Er kwamen verhalen, bijzondere objecten en ook een doos glasnegatieven.

De WO1-experts ter plaatse vertelden de eigenaren meer over hun meegebrachte objecten. Alle documenten en voorwerpen zijn vervolgens gefotografeerd en gescand en worden de komende weken met het persoonlijke verhaal opgenomen in het pan-Europese digitale archief Europeana. De volgende collectiedagen vinden plaats op 25 april bij Museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Mensen die in het bezit zijn van persoonlijke memorabilia kunnen dit vanaf heden ook zelf uploaden via de website: www.europeana1914-1918.eu

Nagelaten sporen
Huis Doorn is de officiële herdenkingsplaats van de Eerste Wereldoorlog in Nederland, vandaar de eer om de aftrap te geven voor de reeks Collectiedagen van Europeana 1914-1918. Conservator Cornelis van der Bas is enthousiast: ‘Er was grote belangstelling voor deze eerste editie van de Collectiedagen van Europeana 1914-1918. Bijzondere voorwerpen zijn de revue gepasseerd. Onze experts hebben de verhalen in de computer geregistreerd en onze fotograaf heeft alle voorwerpen en documenten gefotografeerd zodat deze kunnen worden opgenomen in het pan-Europese archief van Europeana. Op deze manier is een uniek stuk geschiedenis voor de toekomst bewaard.’ Ook Europeana projectleider Ad Pollé vond de eerste Nederlandse collectiedagen een succes: ‘Vaak wordt gedacht dat de Eerste Wereldoorlog aan Nederland voorbij is gegaan. Door actief bij te dragen aan de geschiedenis met hun verhalen en objecten, hebben de bezoekers laten zien dat het conflict om ons heen wel degelijk sporen heeft nagelaten. Deze zijn nu voor iedereen beschikbaar voor nader onderzoek naar deze periode.’

Over Huis Doorn
Museum Huis Doorn is een statig landhuis gelegen op de Utrechtse Heuvelrug in Doorn. Van 1920 tot 1941 was dit landgoed het ballingsoord van de Duitse ex-keizer Wilhelm II, één van de hoofdrolspelers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog vluchtte Wilhelm naar het neutrale Nederland en woonde hij tot aan zijn overlijden in 1941 op Huis Doorn. De keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Huis Doorn is door het Ministerie van OCW officieel benoemd tot herdenkingsplaats voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Dit najaar opent in de voormalige garage van Wilhelm II een tentoonstelling over het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor meer informatie: www.huisdoorn.nl

Over Europeana 1914-1918
Europeana is Europa’s innovatieve online platform voor cultureel erfgoed, met ruim dertig miljoen gedigitaliseerde documenten & objecten. Europeana 1914-1918 is een innovatief online project dat materiaal over de Eerste Wereldoorlog, afkomstig van bibliotheken, musea, galeries en archieven uit de hele wereld samenbrengt en combineert met persoonlijke herinneringen, documenten en objecten. Dit materiaal wordt op de website Europeana 1914-1918 voor iedereen toegankelijk gemaakt. Via de website 1914-1918 kan iedereen – docenten, (amateur-)historici, studenten en journalisten – verhalen, films en ander historisch materiaal over de Eerste Wereldoorlog ontdekken. Daarnaast kan zelf materiaal dat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft online aan de website worden toegevoegd. Zodoende worden mensen aangemoedigd om actief bij te dragen aan de geschiedenis en deze tot leven te brengen. Europeana 1914-1918 is een goed voorbeeld van de vruchtbare verbinding tussen de institutionele geschiedenis en het persoonlijke.  De afgelopen drie jaar hebben vijftig instellingen uit meer dan twintig landen en duizenden mensen uit heel Europa bijgedragen aan dit project.  Voor meer informatie: www.europeana1914-1918.eu


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder