Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Televisie in beeld

07 april 2014 [412] Olivier Keun

Neem de telefoon op als Joske Vermeulen uit de Eindejaarsshow van Gaston en Leo, of drink een ‘dagschotel’ aan de toog van F.C. De Kampioenen. In de tentoonstelling Lang leve de tv! in Gent stapt de bezoeker terug in de tijd én in de wondere wereld van de televisie. De expositie geeft een rondgang langs een keur aan programma’s die de afgelopen zestig jaar te zien waren bij de VRT en zijn voorlopers.

In 1953 begon de – toen nog – NIR met uitzendingen voor televisie. In die tijd deed het ‘zwarte kastje’ zijn intrede in de huiskamers. Als er iemand zo gelukkig was zich een toestel te kunnen veroorloven, dromde de hele straat samen om te kijken. Van een sociaal moment groeide de tv uit tot een massamedium, met een toestel in elke kamer van het huis. Tegenwoordig is het medium alom aanwezig en wordt er op elke straathoek via smartphone of tablet gekeken.
De ontwikkeling van het medium en de beleving van de kijker zijn de rode draden van de tentoonstelling. De expositie heeft een indeling per decennium en beslaat zes thema’s: nieuws en duiding, show en entertainment, quiz en spel, fictie, jeugd en sport. Er zijn televisiestudio’s met nagebouwde en originele decors, rekwisieten en kostuums, waarmee deze geschiedenis op interactieve wijze verteld wordt. In veel van de decors kan de bezoeker zichzelf filmen of fotograferen. Zo kan een item voor het Journaal gepresenteerd worden, het weerbericht worden gelezen, een rol gespeeld worden in Thuis, meegedaan worden in de IQ-quiz van Herman Van Molle, of in de pannen worden geroerd van Dagelijkse kost. Ook zijn er onder meer decors van Man bijt hond, Witse, Vive le Vélo, Morgen maandag, Mag ik u kussen? Het café van F.C. De Kampioenen fungeert bovendien daadwerkelijk als horecagelegenheid.

In meer dan manshoge televisietoestellen is steeds een huiskamer nagebouwd, per decennium in de stijl van die tijd. Zo wordt heel doeltreffend de sfeer van de periode opgeroepen. Overal zijn schermen aanwezig waarop beeldfragmenten uit VRT-programma’s, historische en hedendaagse, te zien zijn. Zelfs de jongste bezoekers zullen daarom een moment van herkenning beleven bij de decors van Samson en Gert, Mega Mindy en Kaatje.
Als in een echte opnamestudio straalt de neonverlichting overal. Wie er als kind al van droomde om eens echt ín de televisie te kunnen stappen, zal zo maar het gevoel kunnen krijgen dat het dagelijkse leven voor even buiten wordt gelaten.
(Carijn Oomkens)

Gent (BE)
Sint-Pietersabdij Gent
Sint-Pietersplein 9
www.langlevedetv.be
Lang leve de TV, zestig jaar televisie
Tot 27 april, di t/m zo 10-18 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder