Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kruitvat van Europa

07 april 2014 [412] Olivier Keun

Het is een gemeenplaats om op te merken dat aan het begin van de 20ste eeuw de Balkan ‘het kruitvat van Europa’ was. Het desintegratieproces van het Osmaanse Rijk verliep allesbehalve geruisloos en pijnloos. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog werden op de Balkan talloze grote en kleine conflicten beslecht; sommige langs diplomatieke weg, andere met militaire acties. Historicus Edwin Ruis heeft een vergeten brandhaar overtuigend en duidelijk op de kaart heeft gezet: Albanië.

E. Ruis
Vechtmissie. Nederlandse militairen in Albanië 1913-1914
Just Publishers, Meppel 2013
252 blz., € 24,95 ISBN 978 90 897 5281 9

Deze onherbergzame uithoek van het Turkse Rijk werd in 1912 onafhankelijk. Het was van meet af aan duidelijk dat het staatsvormingsproces in dit etnisch en religieus zeer verdeelde land langdurig en moeizaam zou worden. De internationale gemeenschap besloot dat er een militaire opbouwmissie hand- en spandiensten moest gaan verrichten om zo veel mogelijk orde in de chaos te scheppen. De meeste landen wezen het aanbod vriendelijk doch beslist van de hand. De Nederlandse regering nam haar verantwoordelijkheid. Bijna twintig militairen werden uitgezonden om leiding te geven aan de opbouw van een gendarmeriekorps in dit van oudsher wetteloze land waar doorgaans krijgsheren de dienst uitmaakten.

Ruis beschrijft op uitputtende wijze – hij laat geen detail onvermeld – dat dit een kansloze opdracht was: in korte tijd mondde de ‘vredesmissie’ uit in een regelrechte ‘vechtmissie’. Dit was het gevolg van een hele reeks van, door de auteur op een heldere manier ontrafelde, intriges en complotten. Het gebrek aan vertrouwen beperkte zich niet alleen tot de Albanese bevolkingsgroepen en de buitenlandse mogendheden met strategische belangen in dit deel van de Balkan, maar ook tussen de uitgezonden Nederlandse militairen boterde het niet. Mede hierdoor werd deze onderneming, zoals Ruis het treffend typeert, ‘een tragikomedie met een hoog operettegehalte’
(Cor van der Heijden)

Lees nog veel meer interessante recensies in de nieuwste G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder