Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Grenzeloos erfgoed

07 april 2014 [412] Olivier Keun

Op zondag 27 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 14de editie van Erfgoeddag plaats. Meer dan 500 cultureel-erfgoedorganisaties (musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heem- en geschiedkundige kringen, enz.) bieden die dag een kleurrijke waaier van meer dan 700 gratis activiteiten aan. Een hoogdag dus voor al wie ons cultureel erfgoed een warm hart toedraagt. Vanwaar nu die titel, ‘Grenzeloos’? Om te beginnen: de vraag wanneer iets erfgoed wordt, tast grenzen af. Gebeurt dit na minstens twee à drie generaties? Wat betekenen de vele activiteiten rond de herdenking van ’50 jaar migratie’ vanuit Turkije en Marokko in dat verband? Wie bepaalt de grenzen tussen (voortaan) ‘wel erfgoed’ en ‘niet erfgoed’? En wat en voor wie zijn de gevolgen om voor dit erfgoedd (voortaan) verantwoordelijkheid op te nemen?

Voor elk wat wils
Ook de cultureel-erfgoedorganisaties verleggen op Erfgoeddag hun grenzen. Vragen als ‘waarom krijg je bepaalde objecten wel en andere net niet te zien tijdens je bezoek aan een museum?’ en ‘in hoeverre krijg je in een archief of erfgoedbibliotheek inzage in wat er achter de schermen gebeurt?’ krijgen een antwoord. Daarnaast zoomt deze Erfgoeddag ook in op de geschiedenis van het toerisme, het circus- en kermiserfgoed, de evolutie in de cartografie, de boeiende smokkel- en douaneverhalen, enzovoort. Kortom: deze Erfgoeddag biedt opnieuw voor elk wat wils.

Gezinsuitje
Ook zet Erfgoeddag dit jaar in op een uitgebreid aanbod voor gezinnen. Alle deelnemende organisaties zetten namelijk hun beste beentje voor en rollen de rode loper uit om gezinnen een onvergetelijke dag te bezorgen. Dat Erfgoeddag dé hoogdag is voor iedereen die met cultureel erfgoed begaan is, bewijzen de enorme bezoekersaantallen. In 2013 (‘Stop de tijd!’) klokte de teller af op 220.000 bezoekers.
Erfgoeddag is bedoeld als een ‘sensibliseringsactie’ over cultureel erfgoed en de zorg die dat erfgoed vereist. Werken rond erfgoed gaat immers over omgaan met heden en verleden, over engagement, zorg, aandacht, reflectie en communicatie. Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel.

Het volledige programma is te vinden op www.erfgoeddag.be.  Voor een gratis exemplaar van de nationale programmabrochure kan het publiek terecht bij alle deelnemende erfgoedorganisaties, de openbare bibliotheken en de grotere toerismekantoren. Via het gratis telefoonnummer 1700 kan eveneens een brochure worden besteld. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder