Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Doe de prehistorie!

07 april 2014 [412] Olivier Keun

‘Doe de Prehistorie!’ wordt door het Gallo-Romeins Museum in Tongeren (Belgisch Limburg) aangekondig als ‘een belevenisvolle uitstap voor het hele gezin’. Het gerenommeerde museum heeft een tentoonstelling ingericht over het harde leven van de jagers-verzamelaars, pakweg 10.000 jaar geleden. In een decor van boomstronken, leder en ruwe steen bestudeer je hun vuurstenen werktuigen. Ook zijn er opgezette dieren, leerrijke films en spelletjes.

Het aardige is dat kinderen zelf de belangrijkste handelingen van de prehistorische mens uitvinden en uitvoeren. Dankzij de helpende hand van animatoren kan je na afloop jagen, vuur maken, steen kappen en huiden bewerken. Een bezoek aan ‘Doe de Prehistorie!’ is inbegrepen in de toegangsprijs van het Gallo-Romeins Museum. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Museum voor Natuurwetenschappen (Brussel) en de Prehistosite van Ramioul.
Voor meer informatie: www.galloromeinsmuseum.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder