Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Terug in de tijd

19 maart 2014 [412] Olivier Keun

Met Street Museum NL App maakt de provincie Noord-Holland cultureel erfgoed modern toegankelijk. De gratis app voor smartphones van ‘Oneindig Noord-Holland’ haalt het verleden naar het heden met ruim duizend Noord-Hollandse afbeeldingen uit collecties van musea en archieven; oude foto’s, ansichtkaarten en schilderijen in het straatbeeld van vandaag

De gebruiker richt de camera van zijn smartphone op de historische plek, waarna de applicatie de plek herkent en historisch beeld daarvan laat zien. Een Google Maps-kaart geeft aan waar in de buurt nog meer historische beelden zijn te ontdekken. De app geeft ook veel toeristische informatie, zoals VVV’s, restaurants en fietsverhuur. Voor het gebruiksgemak van de app zijn de beelden van Noord-Holland verdeeld over zeven regio’s, die afzonderlijk kunnen worden gedownload. Dit zijn Alkmaar en omgeving, Amsterdam, Den Helder, Haarlem, Het Gooi, Hoorn en Zaanstreek. Onder leiding van het Noord-Hollands Archief in Alkmaar werkten vijftien instellingen samen.
http://www.oneindignoordholland.nl/nl-NL/verhaal/1991/street-museum-nl

Ook de geschiedenis van Gelderland is intussen via een app makkelijk toegankelijk gemaakt. Meer dan 110.000 voorwerpen uit tien musea uit de provincie zijn te zien via smartphone, tablet of multitouch tafels. Ook deze app is gratis te downloaden in de App Store (iOS) of de Google Play Store (Android). De online collectiepresentatie staat op www.collectiegelderland.nl en is dus nu uitgebreid met een eigen app voor tablet en smartphone.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder