Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rocco Granata verfilmd

19 maart 2014 [412] Olivier Keun

Voor filmmaker Stijn Coninx, bekend van Daens (1992) en Soeur Sourire (2009), is het verleden een grabbelton aan dramatische verhaallijnen. Ook zijn jongste film, Marina, speelt zich af in het verleden: een verbitterde vader emigreert einde jaren 1940 vanuit Calabrië naar de steenkoolmijnen in Belgisch-Limburg. Zijn muzikaal getalenteerde zoon valt eerder voor een Vespa en het vrouwelijke schoon dan voor het harde labeur in de ondergrond. Vader en zoon groeien uit elkaar maar in de slotscène komt het tot een verzoening die velen naar de Kleenex-doos doet grijpen.

In de vakpers is de film met gemengde gevoelens onthaald: een ‘marinade van kleffe clichés’ maar vakkundig gemaakt, met een sterke acteerprestatie van Matteo Simoni en meer dan genietbaar zodra een flard muziek te horen is. Ook aan de setting is veel zorg besteed, misschien wel dankzij enkele bijzondere locaties die bewaard zijn zoals de tuinwijk van Winterslag of de mijngebouwen van Beringen en Waterschei.
De binnenopnames vonden plaats in het Museum van de Mijnwerkerswoning in Eisden, een uniek project waarvoor initiatiefnemer Jan Kohlbacher recent nog door Heemkunde Vlaanderen gelauwerd is. Bewoners van de tuinwijk hebben daar samen een woning ingericht volgens de voorschriften van de werkgever.

Verzinsels
Om dramatische redenen heeft Coninx aan Granata’s levensverhaal elementen toegevoegd die soms heel ver van de historische realiteit in de jaren 1950 staan. Dat een vader zijn zoon voor een ‘pedagogische proefdag’ mee naar de ondergrond nam, bijvoorbeeld. Of dat een ingenieurszoon aanpapte met de dochter van een kruidenier, laat staan dat hij haar bezwangerde en zijn Italiaanse rivaal alle schuld in de nek schoof.
Het resultaat is een best genietbare prent maar dramatisch minder sterk dan Daens. In die film vertegenwoordigden de twee protagonisten de 19de-eeuwse klassenmaatschappij: de priester die het opneemt voor het uitgebuite proletariaat en de conservatieve politicus Woeste. ‘Marina’ gaat over een universeel onderwerp als het vader-zoonconflict én de liefde maar dan verpakt in een wereldhit, gezongen door een hese migrantenzoon, begeleid door een accordeon die op afbetaling was gekocht. ‘La mama’ deed stiekem achter de rug van vader de vuile was van de andere mijnwerkers…

In Nederland is de film op 6 februari in roulatie gegaan. Zie www.marinafilm.be, regie Stijn Coninx, scenario Rik D’Hiet en Stijn Coninx, productie Peter Bouckaert.

Levenskunstenaar
Gelijktijdig met de film is de autobiografie van Rocco Granata verschenen. Het is een erg anekdotisch maar wel integer document geworden. In zijn lange carrière als zanger, producer en tv-figuur is hij vriend aan huis geworden van heel wat beroemdheden, in binnen- en buitenland. Niettemin neemt hij zijn succes bescheiden op en geniet van elk moment en vooral van zijn familie. Zijn dochter overleefde als bij wonder maar getekend voor het leven de brand in het Antwerpse Switel, oudejaarsnacht 1994. Zelfs die dramatische gebeurtenis heeft zijn levensoptimisme niet aangetast. Ricominciamo is de titel van zijn naar eigen zeggen beste cd. We herbeginnen…
Luc Minten
Rocco Granata, Mijn leven, Lannoo, 2012, 366 blz., € 19,99 ISBN 978 94 014 0996 4

Bekijk dit artikel in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder