Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nacht van de Geschiedenis

19 maart 2014 [412] Olivier Keun

Volgende week, 25 maart, is weer de Vlaamse Nacht van de Geschiedenis. Het Davidsfonds organiseert dit grootste historische festijn van België nu al voor de twaalfde keer. Er staan meer dan 200 activiteiten op stapel, vooral in de vele afdelingen waaruit het Davidsfonds is samengesteld. Thema is niet verwonderlijk de Eerste Wereldoorlog. Twee dagen eerder vind de uitreiking van de Geschiedenisprijs plaats. Het volledige programma: www.davidsfonds.be/nacht

Een selectie uit het aanbod:

ANTWERPEN

2140 Borgerhout
Belgische kunst in ballingschap
Alex Elaut (gids en fietscoördinator Toerisme Antwerpen) brengt het verhaal van menig kunstenaar die België ontvluchtte, met als hoofdaccent het verhaal van de familie Posenaer en de tekeningen van Ost.

Parochiezaal Xaverius, Collegelaan 36 | 20 uur
10 euro (8 euro*)
Davidsfonds Borgerhout – Malherbe-Maes, 0474/47.48.85

2300 Turnhout
Nieuwe meesters, magere tijden
Schrijfster Diane De Keyzer vertelt over haar nieuwe boek Nieuwe meesters, magere tijden. Tot in de kleinste dorpen van dit land vertelt zij nu – honderd jaar later – over de oorlog van de kleine mensen. Ook de vindingrijkheid van de moeders komt aan bod, die hun oorlogsrecepten noteerden, in een wanhopige poging hun familie te kunnen voeden. Hierbij ook een pak materiaal uit Turnhout.

Theobaldus Kunsthuis, Koningin Elisabethlei 2 | 19.30 uur
4 euro (3 euro*)
I.s.m. Vormingplus Kempen
Davidsfonds Turnhout – Michaël Van Camp, 014/41.51.46

2340 Beerse
Paths of Glory
Filmvoorstelling van Paths of Glory, de klassieker van Stanley Kubrick met Kirk Douglas in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af tijdens WO I en toont een onthutsende kijk op de Franse slagvelden en in het militaire hoofdkwartier.

Tempelhof, Bisschopslaan 1 | 20 uur
6 euro (3 euro*)
Davidsfonds Beerse – Werner Van den Bogaert, 014/61 17 61, df_beerse@hotmail.com
2160 Wommelgem
De geschiedenis van morgen
Schrijver en futuroloog Herman Konings blikt honderd jaar terug. Want in 1914 begon WO I. Amper enkele generaties geleden. Wat een technologische (r)evolutie hebben deze generaties meegemaakt. Het ging zo hard dat de huidige twintigers en dertigers af en toe nood hebben aan een time-out, zonder bits en bytes.

Ternesse Golf & Country Club, Uilenbaan 15 | 20 uur
14 euro (8 euro*) – Inschrijven voor 15 maart 2014 via rek.nr. BE05 7331 4219 6875
I.s.m. Davidsfonds Wijnegem
Davidsfonds Wommelgem – Herman Plasmans, 0498/12.88.99

2580 Putte
Vredesconcert Wosh Koor
Het vredesconcert van het Wosh Koor wordt gecombineerd met een kunsttentoonstelling van plaatselijke kunstenaars over de impact van de oorlog op de plaatselijke bevolking. Met hernieuwde tentoonstelling over WO I van VOS.

GC Klein Boom, Mechelbaan 604 | 20 uur
7 euro (5 euro* & voorverkoop) – Inschrijven noodzakelijk
I.s.m. de gemeentelijke cultuurdienst en Davidsfonds Beerzel
Davidsfonds Grasheide-Putte-Peulis – Jan D’Haese, 015/23.67.17, jdhaese@telenet.be

LIMBURG

3700 Tongeren
Een reis door Europa en zijn Groote Oorlog
Historicus en auteur Korneel De Rynck neemt je mee langs de belangrijkste momenten en plaatsen langsheen het volledige front: van het omgeploeterde kleiland in de Westhoek, over Frankrijk, Italië, Slovenië, Bosnië tot Wit-Rusland.

Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15 | 19.30 uur
10 euro (7 euro*)
I.s.m. Koninklijk Limburgs Oudheidkundig Genootschap Tongeren
Davidsfonds Tongeren – Patrick Vyvey, 0498/87.07.27

3530 Houthalen-Helchteren
Moeder had gelijk
De impact van WO I voor onze Vlaamse jongens kunnen we ervaren via het boek Moeder had gelijk van de Houthalense auteur Louis Achten. Achten beschrijft daarin zijn leven aan het front samen met zijn twee broers. In het kader van De Nacht van de Geschiedenis wordt het boek opnieuw uitgegeven.

Cultuurcentrum Casino, Varenstraat 22a | 20 uur
Gratis
I.s.m. Dienst Erfgoed Houthalen-Helchteren en Gemeente Houthalen-Helchteren
Davidsfonds Houthalen-Helchteren – Raymond Ceyssens, 089/38.37.77


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder