Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Berichten van de Titanic

19 maart 2014 [412] Olivier Keun

Over Nederlanders en Belgen op de Titanic vinden binnenkort enkele colleges plaats bij EXPO Amsterdam. De sprekers verdiepen zich soms al decennia lang in de materie en zijn vooral geïnteresseerd in de menselijke verhalen achter het drama.

Op vrijdag 28 maart (19.00 uur) spreekt de Vlaamse auteur en journalist Dirk Musschoot, die al ruim 25 jaar onderzoek doet naar de Nederlanders (3) en de Belgen (27) op de Titanic. Dat resulteerde in 2012 in het boek 100 jaar Titanic, Het verhaal van de Belgen en de Nederlanders. Wie waren die Vlaamse en Nederlandse opvarenden? Waarom zaten ze precies op de Titanic? Wat is er van hen geworden? Hoe reageerden Nederland en België op de ramp? Boeiende verhalen, boeiend verteld, met veel nooit eerder getoonde foto’s. Dirk Musschoot (1961, Gent) is  eindredacteur van Het Nieuwsblad-De Gentenaar.

Op vrijdag 11 april (19.30 uur) is te gast prof. dr. Joost Schokkenbroek, bijzonder hoogleraar Maritieme Geschiedenis en Erfgoed aan de Vrije Universiteit en Hoofdconservator Wetenschapsprogramma’s bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In de nacht van 14 op 15 april is het exact 102 jaar geleden dat de ramp met de Titanic zich voltrok. In de afgelopen decennia ondergingen vele schepen hetzelfde lot. Voorbeelden uit de recente geschiedenis zijn de Herald of Free Enterprise (1987) en de Estonia (1994). Ook bij deze rampen kwamen honderden opvarenden om het leven. De ramp met de Titanic lijkt echter sterker dan veel andere scheepsrampen in ons collectief geheugen gegrift te staan. Schokkenbroek vertelt over het fenomeen scheepsramp, de gebeurtenissen rondom de Titanic en de gevolgen van de ramp op uiteenlopende terreinen. Was de ramp met de Titanic een incident of kunnen we spreken van een sleutelmoment in de maritieme geschiedenis? Joost C.A. Schokkenbroek (1961) schreef de laatste jaren over de Nederlandse walvisvaart.
Praktische informatie
De EXPO Colleges vinden plaats in Amsterdam EXPO, Gusstav Mahlerlaan. Tickets zijn à € 10 verkrijgbaar via www.amsterdamexpo.nl/tickets. Voorafgaand kan de tentoonstelling bezocht worden; een combinatieticket kost € 24.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder