Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Auschwitz-proces te beluisteren

19 maart 2014 [412] Olivier Keun

De schokkende berichten van overlevenden van de Endlösung schokten het Duitse publiek gedurende de processen die werden gevoerd. De geluidsopnamen die werden gemaakt, zijn nu op internet beschikbaar. Meer dan 350 getuigen, waaronder SS'ers, werden in het eerste Auschwitz-proces in Frankfurt (1963-1965) gehoord.

Voor het gehoor van drie rechters en het sprakeloze Duitse publiek lieten overlevenden van de nachtmerrie in Auschwitz de helse belevenissen de revue passeren, deels tot de rand van wat ze emotioneeel konden opbrengen. Het zijn afschuwelijke vertellingen over massamoord, bewaard op 430 uur geluidsbanden. Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van het begin van de processen heeft het Fritz Bauer Institut de banden op internet gezet.
Het gaat om 318 getuigenissen, waaronder 181 van overlevenden. In september 1965 werden de opnamen door de Hessische minister van Justitie verzegeld en opgeslagen en ze in 1989 te overhandigen aan het Hessische staatsarchief. In 1993 werden de banden voor het eerst voor een breder publiek toegankelijk gemaakt door een radiozender.
De banden zijn te beluisteren via www.auschwitz-prozess.de


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder