Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Prijs in teken WO I

01 maart 2014 [412] Olivier Keun

Op zondag 23 maart wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Belgische geschiedenisprijs. De shortlist is gepubliceerd en opnieuw prijkt daar de naam van Piet Chielens. Geen wonder dat deze duizendpoot van In Flanders Fields in het herdenkingsjaar kandideert. Maar er zijn meer die roem aan die oorlog ontlenen, Arnout Hauben (foto) bijvoorbeeld.

Het lijstje:
– Piet Chielens : vernieuwer en coördinator van het In Flanders Fields Museum in Ieper.
– Sophie De Schaepdrijver : historica en schrijfster van ‘De Groote Oorlog. Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog.’
– Arnout Hauben : reportage en documentairemaker die voor zijn reeks Ten Oorlog een voettocht langs de Europese frontlijn maakte.
– Stefan Hertmans : hij schreef het boek ‘Oorlog en Terpentijn’, gebaseerd op oude geschriften van zijn grootvader. Hij is met dit boek ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil 2014.
– Giselle Nath : historica, publiceerde ‘Brood willen we hebben’, dat een blik biedt op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in België.
– Liesbeth Nys schreef als historica het boek ‘Vooruit Gent’, naar aanleiding van 100 jaar Vooruit.

Tijdens de twaalfde editie van De Nacht van de Geschiedenis, zondag 23 maart 2014, krijgt de winnaar het symbolische bedrag van 2014 euro.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder