Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Keizerlijke activiteiten

01 maart 2014 [412] Olivier Keun

De Week van Klassieken staat in 2014 -het tweeduizendste sterfjaar van keizer Augustus- in het teken van Romeinse keizers. Het Allard Pierson Museum, het Nederlands Klassiek Verbond, Museum Het Valkhof in Nijmegen, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Tresoar in Leeuwarden en andere organiseren van 13 tot en met 21 maart tientallen activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de Klassieke Oudheid. Meer informatie over alle activiteiten en het gratis e-book Keizers sterven niet in de bed van Fik Meijer staat op www.weekvandeklassieken.nl

In heel Nederland staan er tijdens de Week van de Klassieken -deels gratis- (kinder)lezingen, rondleidingen, studiemiddagen en voorstellingen op het programma, rond het thema Romeinse keizers. Zo begint de Week met de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz voor classici in het Rijksmuseum van Oudheden (13 maart) en is daar o.a. op 18 maart de lezingenavond Keizers aan het Rapenburg. In het Allard Pierson Museum zijn er rondleidingen, een kindercollege, kinderworkshops en een lezing over Romeins glas. Tresoar laat Romeinse keizers zien in oude drukken uit de eigen collectie, en organiseert op 17 maart een lezing van Fik Meijer over zijn boek Keizers sterven niet in de bed. Op 16 maart is er in Museum Het Valkhof een activiteitendag in het teken van Romeinse keizers, met een lezing en (kinder)rondleidingen. De Week sluit op 21 maart af in Leiden met een feestelijke avond van het Nederlands Klassiek Verbond in het Rijksmuseum van Oudheden, met o.a. de uitreiking van de Homerus-prijs. Ook buiten de musea worden vele activiteiten georganiseerd; een compleet overzicht staat op www.weekvandeklassieken.nl

Week van de Klassieken, 13 t/m 21 maart 2014, www.weekvandeklassieken.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder