Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Alberts fatale val

01 maart 2014 [412] Olivier Keun

Tachtig jaar geleden, op 17 februari 1934, werd een val in de Ardennen de Belgische koning Albert I fataal. Tot op de dag van vandaag blijft het ongeval met mysterie omgeven. Wat is er werkelijk gebeurd op de rotsen van Marche-les-Dames?

Albert I, geboren op 8 april 1875 in Brussel, was de vijfde zoon van Filips, graaf van Vlaanderen, en prinses Maria van Hohenzollern-Sigmaringen. Ook zijn vrouw was van Duitse komaf: Elisabeth, hertogin van Beieren. Het huwelijk bracht drie kinderen voort. Albert werd op 23 december 1909 koning der Belgen als opvolger van zijn kinderloze oom Leopold II, die er niet tijdig in was geslaagd wettige nakomelingen op de wereld te zetten.

Koning-soldaat-ridder
Alberts moed tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte hem populair bij het Belgische volk, in het bijzonder bij de militairen. Hij vertoonde zich aan het front en verbleef een poos in de loopgraven bij de IJzer in West-Vlaanderen, terwijl de Belgische regering op dat moment in ballingschap in de Franse stad Le Havre zat. Na de wapenstilstand op 11 november 1918 keerde koning Albert I, die inmiddels ‘Koning-Soldaat’ werd genoemd, onder luid gejuich van een toegestroomde mensenmassa terug in Brussel.

Wandelaar
Albert I was een reislustig type, die tijdens zijn koningschap onder meer een bezoek bracht aan de Verenigde Staten (1919) en Belgisch Congo (1928). Ook maakte hij veel uitstapjes naar de Alpen en Dolomieten. Albert I was een fervent wandelaar en stond bekend als een bekwaam klimmer. Zo maakte hij op 17 februari 1934 samen met zijn kamerheer Théophile Van Dycke bij Marche-les-Dames, vlakbij Namen, een wandeling door de Ardennen. Hij had die middag een korte audiëntie afgewerkt en hoefde pas rond zes uur weer in Schaarbeek te zijn. Tijd genoeg voor een klimmetje. Hij besloot in zijn eentje een aantal ‘bescheiden’ rotsen te beklimmen, maar keerde vervolgens niet op het afgesproken tijdstip terug bij de auto. Zijn kamerheer sloeg alarm nadat hij twee uur vergeefs in zijn auto had gewacht, en uren later, midden in de nacht, werd het levenloze lichaam van de Belgische koning aangetroffen in het struikgewas aan de voet van een rots.

Ware toedracht?
Het nieuws dat de populaire vorst was overleden zorgde onder de Belgische bevolking voor een vloedgolf aan speculaties over de ware toedracht van zijn dood. Niemand begreep hoe iemand met zoveel klimervaring zomaar van een rots kon vallen. Een losgeraakt stuk rots die tot een val van twaalf meter leidde waarbij de koning op z’n hoofd was gevallen en op slag dood was? Het ongeluk vormde een voedingsbodem voor spectaculaire complottheorieën. Zo zou hij in opdracht van de Franse geheime dienst zijn vermoord vanwege zijn plan een militair akkoord met Frankrijk op te zeggen. Daarnaast werd gespeculeerd dat een hevig jaloerse Elisabeth haar man om had laten brengen. Er deden namelijk geruchten de ronde dat Albert I er minnaressen op nahield, bij wie hij zelfs meerdere kinderen zou hebben verwekt.
Dat er erg weinig informatie werd vrijgegeven over het voorval en er tegenstrijdige berichten over de lijkschouwing uitlekten, maakten de speculaties steeds wilder. Bewijzen voor een doodsoorzaak die niet met een fataal uitglijden hebben te maken zijn nooit geleverd, zodat we ons vermoedelijk moeten neerleggen bij wat we niet willen weten: dat een held om het leven komt door een simpele stommiteit.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder