Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Voedsel in WO I

14 februari 2014 [412] Olivier Keun

Nadat Duitsland op 4 augustus 1914 België de oorlog had verklaard om sneller het Franse leger klem te kunnen zetten, begon een gestadige opmars door het land. Het zwakke Belgische leger verzette zich dapper, maar diende in oktober de wijk te nemen naar de kust. Buiten de Westhoek werd heel België bezet gebied. De Duitsers deelden het geheel in drie zones in: de frontzone, het etappengebied achter de frontlijn en de rest in een door militairen beheerst burgerlijk bestuur. Ondanks de talloze Belgische vluchtelingen die in Nederland, Engeland en Frankrijk terecht waren gekomen, stelde zich snel een nijpend probleem in bezet België: voedsel vinden.

Het grote probleem was immers dat de landbouwproductie al in vredestijd onvoldoende was en voedsel ingevoerd moest worden. Nu moesten ook de Duitse gevechts- en bezettingstroepen eten krijgen.
De Duitse opeisingen en de in elkaar gestorte economie veroorzaakten bij de achtergebleven burgers extra spanningen. De boeren werkten naarstig verder, de arbeiders klopten aan bij de openbare onderstand en de burgerij die niet gevlucht was probeerde voedsel op tafel te krijgen. De arbeiders en de lagere burgerij overleefden dankzij georganiseerde voedselhulp uit neutrale landen. De hogere burgerij kocht met hun spaargeld eten, dikwijls op de zwarte markt. Smokkel maakte dat enkelen het goed hadden. Vindingrijkheid in de keuken deed de meesten net overleven. Hoe langer de oorlog duurde, hoe meer honger er werd geleden. Ondervoed waren velen in 1919 een gemakkelijke prooi van een griepepidemie. Een onsmakelijke periode die helder verteld wordt, met begeleidende kooktips voor een tijdelijke herbeleving.
(Harry van Royen)

Diane De Keyzer
Nieuwe meesters, magere tijden. Eten & drinken tijdens de Eerste Wereldoorlog
Van Halewyck, Leuven 2013
376 blz., € 24,95 ISBN 978 94 613 1175 7


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder