Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Tiende Elfstedentocht 1954

14 februari 2014 [412] Olivier Keun

Zestig jaar geleden werd voor de tiende keer de roemruchte Elfstedentocht verreden. Op 6 februari 1954 schreef de Veenhoopster onderwijzer Jeen van den Berg geschiedenis door de ruim 200 kilometer lange schaatstocht door Friesland af te raffelen in de recordtijd van zeven uur en 35 minuten. Pas in 1985 werd dat verbeterd. Van den Berg, naast voetballer Abe Lenstra de grote sportheld van Heerenveen, werd vorige week opnieuw geveld door een hersenbloeding maar maakt het naar verluid redelijk.

Jeen van den Berg won in zijn loopbaan meer dan duizend prijzen en was actief bij twee Olympische Winterspelen. De Elfstedentocht van 1954 was in menig opzicht de eerste professioneel georganiseerde: bij eerdere tochten bedonderden rijders de kluit door stukken af te snijden, een traject met de bus te doen of anderzins stempels van de elf Friese steden aan de route te verkrijgen. De winter van 1954 kwam laat, pas eind januari. Voortdurend woei er een stormachtige, ijzige wind uit het oosten die het rijden van de Elfstedentocht voor ongeoefenden onverantwoord maakte. Uiteindelijk viel het weer tijdens de dag van de tocht zelf enorm mee. Na een spannende strijd beslisten twee incidenten wie er won: vlak voor de finish stond de Noorderbrug niet open zodat de kopgroep snel moest beslissen: er onderdoor kruipen, of er omheen klunen? En bij de finish zelf had geen rijder in de gaten dat onder het bord “FINISH” klein stond geschreven “over 500 meter”. Van den Berg bemerkte als eerste het misverstand en zette aan, onder luid gejuich van de duizenden langs de kant. u niet kon bijblijven. Voor de vijf mannen sloeg even de onzekerheid toe toen de Noorderbrug in Leeuwarden niet open stond. Moesten ze er kruipend onderdoor, of klunen? Jeen van den Berg kreeg als eerste het bruggetje naar de wal in de gaten en wist als eerst weer op het ijs te staan. Gevolgd door Verhoeven, die bij het afgaan van de trap Van den Berg bij zijn trui vasthield. Jan Charisius stapte op een strohalm en kwam ten val. De mannen die nog op de schaats stonden zagen in de verte een groot bord met Eindstreep erop staan.
Van de 2597 tochtschaatsers die in Leeuwarden aan de tocht begonnen haalden 2.143 de eindstreep en dus het felbegeerde Elfstedenkruisje te bemachtigen. Van de 138 wedstrijdschaatsers haalden 63 de limiet van binnen twee uur na de winnaar binnenkomen. Vrouwen mochten de wedstrijd niet schaatsen, wel aan de toertocht deelnemen.
Er zijn veel filmbeelden op internet te vinden van de Elfstedentocht van 1954, waaronder:

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/unieke-beelden-opgedoken-van-elfstedentocht-1954
http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.7048153.html


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder