Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Shirley Temple

14 februari 2014 [412] Olivier Keun

Dat zelfs iedereen die in de jaren vijftig en zestig is geboren, Shirley Temple kent, zegt wel wat over haar status. ‘De kleine prinses’ sloot immers al vóór WO II haar carrière af. Maandag overleg Temple, 85 jaar oud. De Californische is met afstand de populairste kind-actrice uit de filmgeschiedenis. Al op haar zesde verloor ze haar geloof in de Kerstman: deze had in een winkel haar handtekening gevraagd.

Shirley Temple’s loopbaan begon op haar derde: ze was dartel, had pretoogjes en kuiltjes in haar wangen. Bovendien was ze typisch Amerikaans opgewekt en ook oprecht grappig. Zo vertelde dat ze al op haar zesde niet meer in de kerstman geloofde omdat deze in een kadowinkel om haar handtekening had gevraagd. Ze zou meer dan vijftig gouden krullen in haar kapsel hebben; in werkelijkheid fabriceerde haar moeder Gertrude voor elke film secuur 56. Ze kon alles: acteren, zingen en dat al op haar vijfde, en met een jaloersmakend gemak. Het publiek was verzot op haar en de kassa’s rinkelden onophoudelijk. Alles waar haar naam of portret op stand, veranderde in goud, zo leek het. Supersterren Clark Gable, Bing Crosby, Joan Crawford en Robert Taylor hadden in haar topjaren 1935-1938 geen kans. In 1939 was het afgelopen, al maakte ze nog goede films (Since You Went Away, 1944 en The Bachelor and the Bobby-Soxer, 1947). De oorzaak of, beter gezegd de directe aanleiding, wordt wel gezocht in de weigering van 20th Century Fox om haar voor The Wizard of Oz uit te lenen aan concurrent MGM. Later werd ze ambassadeur in Ghana en Tsjechoslovakije.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder