Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Geheimen van de Zwarte Zee

14 februari 2014 [412] Olivier Keun

Oekraïne ('De' Oekraïne tot voor kort) staat dagelijks in het nieuws omdat het land heen en weer wordt geworpen tussen affiniteit voor Rusland of voor Europa. Het lijkt een keus die om keiharde valuta en macht gaat. Maar Oekraïne is toch ook een land met een rijke geschiedenis.

Vijf Oekraïense musea presenteren hun schatten onder de naam ‘Gouden vondsten op de grens van Europa en Azië – De Krim, Goud en gteheimen van de Zwarte Zee, in het Allard Pierson museum in Amsterdam. Niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van de Krim uit: overweldigende gouden voorwerpen, zoals een zwaardschede en een pronkhelm, en talloze juwelen. Deze voorwerpen en andere archeologische vondsten onthullen de rijke historie van het schiereiland dat sinds de 7de eeuw voor Christus door de Grieken werd gekoloniseerd. De Krim en de Zwarte Zee waren en zijn een kruispunt tussen Europa en Azië. Een prachtig voorbeeld hiervan is in de tentoonstelling te zien: een Chinees lakkistje, dat in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim terecht is gekomen. Deze tentoonstelling leidt tot een herwaardering van de Scythen, Goten en Hunnen, die eeuwenlang ten onrechte tot ‘barbaren’ zijn bestempeld.
Tentoonstellingsconservator en archeologe Valentina Mordvintseva is de absolute specialist op het gebied van Krim-archeologie.
Tot 18 mei 2014 Adres: Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127

Op de foto’s:
Pronkhelm: Tijdens opgravingen werd deze helm – een van de topstukken van het museum in Kiev – volledig doorsneden. In een strijdscène worden Scythen heel gedetailleerd afgebeeld met hun wapens, en op hun kleding zijn zelfs versiersels te zien. (Kiev, Museum van de Historische Schatten, Stroomgebied van de Don, grafheuvel Prederieva Mogila bij Zrubne, 4de eeuw v.Chr., goud)

Lakkistje: De restauratoren onder leiding van Fumia Okada en Kumito Yamamoto hebben de lakkistjes geconserveerd en gerestaureerd in nauwe samenwerking met de lakmeesters Shosai Kitamura en Shigeru Kitamura. (Bachtsjysaraj, Geschiedenis en Cultuur Staatspark, Oest’-Al’ma, necropool, graf 620, bijzetting 1, 1ste eeuw n.Chr., hout en lak)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder