Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nieuw uurwerk Sint-Rombouts

30 januari 2014 [412] Olivier Keun

In 2009 werd het inwendige torenuurwerk van Sint-Romboutstoren in Mechelen gerestaureerd. Het doet nu drie dingen: speeltrommel starten en de twee slagwerken. Tot voor 1914 deed het vier dingen. Dat vierde is vandaag niet meer mogelijk , in 1914 werd het uurwerk aan de buitenkant ernstig beschadigd door de bombardementen. De laatste restanten werden omstreeks 1965 weg genomen.

Er is een werkgroep Rombout opgericht die ervoor ijvert om de uurwerken weer aan de toren te krijgen. De stad Mechelen wil dit in principe wel doen, doch wil het maatschappelijk draagvlak kennen. Daarom dient de werkgroep achtduizend handtekeningen in te zamelen (dat kan ook digitaal) en iedereen mag tekenen. Als de handtekeningen binnen zijn, dan komt er nog een plaatselijke volksbevraging.  Het hangt dan van die uitslag af of de uurwerken zullen terugkeren… of niet.
Maar nu dus eerst de handtekeningen: ga daarvoor naar www.romboutwordtwijzer.be
Tevens is op deze website ook alle informatie te vinden rond het markante Mechelse torenuurwerk. Wellicht heeft u al gestemd, u kan ook te teller nog eens raadplegen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder