Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Mummies in Assen

30 januari 2014 [412] Olivier Keun

Vanaf 4 februari bevolken veertig mensenmummies en twintig dierenmummies de tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum in Assen. In Assen spreekt men van overleven na de dood. Topstukken als een bijzondere boeddhamummie, Hongaarse cryptemummies Egyptische, Zuid-Amerikaanse en Nederlandse mummies komen de komende weken naar Assen voor een unieke overzichtstentoonstelling over mummies. Het museum heeft een grote naam opgebouwd met spraakmakende wisseltentoonstellingen.

De mummies komen vanuit alle hoeken van de wereld naar het Drents Museum. Zo komt een deel uit Amerika, waar ze nu nog te zien zijn in de tentoonstelling Mummies of the World in het Maryland Science Center in Baltimore. Andere mummies komen onder meer uit Duitsland, Zwitserland en Hongarije. En natuurlijk ontbreken onze eigen topstukken niet: het meisje van Yde en het paar van Weerdinge. De presentatie van zoveel mummies samen is een absolute primeur voor Nederland.

Technieken
Bezoekers krijgen niet alleen een groot aantal mummies te zien, maar ook inzicht in het ontstaan van mummies. Gebeurde dat op natuurlijke wijze of door middel van verschillende mummificatietechnieken? Veel aandacht is er voor de bijzondere resultaten die het wetenschappelijk onderzoek heeft opgeleverd. Het Drents Museum werkt nauw samen met de Reiss-Engelhorn-Museen in Mannheim.
Mummies zijn spannend. Kinderen – maar ook volwassenen – kunnen mogelijk sommige mummies als confronterend ervaren. Voor Mummies hanteert het Drents Museum geen leeftijdsgrens. Ouders en begeleiders beslissen zelf of ze de mummietentoonstelling met hun kind bezoeken. Kinderen vinden juist mummies vaak vet cool. Daarom is er speciaal voor kinderen Mummiewereld: spannende doe- en kijkopdrachten met allerlei leuke weetjes over de mummies. Voor speciale activiteiten en rondleidingen kunt u de website in de gaten houden.
(Afbeelding: mummie uit Peru)
Mummies, van 4 februari t/m 31 augustus 2014. Drents Museum Brink 1 Assen 0592 3777 73 www.drentsmuseum.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder