Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Heineken’s Amsterdam

30 januari 2014 [412] Olivier Keun

Alles! Of niets! Dat schrijft Gerard Adriaan Heineken aan zijn moeder om haar te laten weten dat hij van plan is alle aandelen van een oude brouwerij in Amsterdam te kopen. Kenmerkend voor de gedreven ondernemer die kort daarna, in februari 1864 en pas 22 jaar oud, de hele brouwerij De Hooiberg overneemt. Nu 150 jaar geleden legt hij daarmee de basis voor het huidige wereldconcern Heineken én wordt hij een van de grondleggers van het moderne Amsterdam.

Ondernemer en vernieuwer
Onder zijn bezielende leiding neemt de bierproductie voortdurend toe en wordt al na drie jaar een grotere brouwerij aan de Stadhouderskade gebouwd. De ondernemer en vernieuwer Heineken wordt vervolgens zeer succesvol met het brouwen van het toen nieuwe, laaggistende ‘Beierse bier’ oftewel pils. In de tentoonstelling ‘Heineken’s Amsterdam’ in het Stadsarchief Amsterdam zien we hoe de groei van de onderneming en van de stad gelijk op gaan. Het verarmde Amsterdam richt zich weer op dankzij de initiatieven van een aantal vooruitstrevende Amsterdammers, waaronder Heineken. Het Paleis voor Volksvlijt wordt gebouwd en het Vondelpark wordt aangelegd. Gerard Heineken, grootvader van Freddy Heineken, ontpopt zich als een betrokken Amsterdammer. Hij spant zich in voor een goede huisvesting voor arbeiders, voor de armenzorg en voor de bevordering van kunst.

In het Stadsarchief van Amsterdam loopt een tentoonstelling over Gerard Heineken, van 7 februari tot 11 mei.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder