Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Franciscus van Sales – 24 januari († 1622)

24 januari 2014 Anneke Dekker

Deze naam is afkomstig van Francesco, wat Fransman betekent. Franciscus leeft in een roerige tijd. In het Duitse Wittenberg spijkert de monnik Maarten Luther een blad met 95 stellingen op een kerkdeur.

Hij verwoordt daarin zijn kritiek op de katholieke kerk. De geestelijken zijn volgens hem te rijk en te machtig geworden. Ze hechten meer belang aan eigen gewin dan aan het geloof. Zij die zich achter Luthers kritiek scharen, worden protestanten genoemd. Franciscus hoort bij de tegenstanders van Maarten Luther, de katholieken. Hij probeert met zijn preken de protestanten over te halen weer terug te keren tot de katholieke kerk. Hij wordt bisschop van Genève. Deze stad is echter protestants. Daarom wijkt hij vervolgens uit naar Annecy.

Moderne namen afgeleid van Franciscus van Sales
Frank, Franka, Paco, Cies, Ciesen, Cis, Fraasn, Fraastn, Francies, Francis, Frankng, Franky, Franne, Frans, Fransinus, Frens, Fransoo, Panne, Sies, Sis, Soei, Soo, Sooi, Sooten, Sus, Suske, Suus, Suuske, Swa, Vrens, France, Francisque, Franck, François, Frantz, Franz, Francesco, Cecco, Francisquitto, Frasquello, Frasquito, Curro, Pancho, Paquito, Quico, Franziskus, Zisk, Ziskus, Francis, Ferenc, Franek, Frantek, František

Cientje, Cis, Ciska, Cissie, Fraansk, Francette, Francina, Francine, Franciska, Francoisia, Francona, Francosia, Francijna, Francijntje, Frania, Franny, Fransina, Fransine, Fransiska, Fransje, Franska, Fresina, Frenska, Sien, Sientje, Sienie, Sina, Suska, Francette, Francine, Francis, Françoise, Francecka, Cecca, Faquita, Pancha, Panchita, Paquita, Cissi, Franziska, Fränzel, Ziska, Zissie, Sissi, Fanny


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder