Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Franciscus van Sales – 24 januari († 1622)

24 januari 2014 [412] Olivier Keun

Deze naam is afkomstig van Francesco, wat Fransman betekent. Franciscus leeft in een roerige tijd. In het Duitse Wittenberg spijkert de monnik Maarten Luther een blad met 95 stellingen op een kerkdeur.

Hij verwoordt daarin zijn kritiek op de katholieke kerk. De geestelijken zijn volgens hem te rijk en te machtig geworden. Ze hechten meer belang aan eigen gewin dan aan het geloof. Zij die zich achter Luthers kritiek scharen, worden protestanten genoemd. Franciscus hoort bij de tegenstanders van Maarten Luther, de katholieken. Hij probeert met zijn preken de protestanten over te halen weer terug te keren tot de katholieke kerk. Hij wordt bisschop van Genève. Deze stad is echter protestants. Daarom wijkt hij vervolgens uit naar Annecy.

Moderne namen afgeleid van Franciscus van Sales
Frank, Franka, Paco, Cies, Ciesen, Cis, Fraasn, Fraastn, Francies, Francis, Frankng, Franky, Franne, Frans, Fransinus, Frens, Fransoo, Panne, Sies, Sis, Soei, Soo, Sooi, Sooten, Sus, Suske, Suus, Suuske, Swa, Vrens, France, Francisque, Franck, François, Frantz, Franz, Francesco, Cecco, Francisquitto, Frasquello, Frasquito, Curro, Pancho, Paquito, Quico, Franziskus, Zisk, Ziskus, Francis, Ferenc, Franek, Frantek, František

Cientje, Cis, Ciska, Cissie, Fraansk, Francette, Francina, Francine, Franciska, Francoisia, Francona, Francosia, Francijna, Francijntje, Frania, Franny, Fransina, Fransine, Fransiska, Fransje, Franska, Fresina, Frenska, Sien, Sientje, Sienie, Sina, Suska, Francette, Francine, Francis, Françoise, Francecka, Cecca, Faquita, Pancha, Panchita, Paquita, Cissi, Franziska, Fränzel, Ziska, Zissie, Sissi, Fanny


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder