Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vogala is in de lucht

10 januari 2014 [412] Olivier Keun

Hoe klonken onze verre voorouders in de Middeleeuwen? Dat is nu geen geheim meer, dankzij een app die is ontwikkeld door Frits van Oostrom, hoogleraar letterkunde aan de universiteit van Utrecht. Vogala, de app die veel bekende oude Nederlandse, maar ook Oudfriese teksten tot leven wekt, is vanaf nu voor iPadbezitters gratis te downloaden in de Apple-store.

De app bevat ruim dertig fragmenten: van Hebban olla vogala nestas hagunnan via Van den vos Reynaerde, Bijbelteksten, liederen (bijvoorbeeld over de moord op Floris V) tot aan een mystiek visioen van Hadewijch. Ook het prachtige Oudfries en het Limburgs van Hendrik van Veldeke prijken op het menu. De app laat de gebruiker tijdens de voordracht via een ‘karaoke’-presentatie meelezen met de oude tekst plus een parallelle vertaling in modern Nederlands. Vogala zal geregeld verrijkt worden met nieuwe teksten en opnames.

Gastoptredens
Medioneerlandici uit Nederland en Vlaanderen spraken voor de app Middelnederlandse teksten in, en begeleidden ‘gastoptredens’ van Menno Bentveld (presentator Vroege vogels, met fragmenten uit Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant), Jean-Marc van Tol (tekenaar van Fokke&Sukke, komische teksten) en Mieke van der Weij (monologen van Sanderijn uit het abel spel van Lanseloet van Denemerken). Hun vertolking maakt van het middeleeuwse Nederlands weer levende taal. Ineens blijkt deze lang niet zo moeilijk te volgen als het op schrift kan lijken. Vrijwel al deze teksten waren destijds als voordrachtstekst bedoeld; ze keren daarmee als het ware terug naar hun oorsprong.

Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is de autoriteit op het gebied van Middelnederlandse literatuur. Hij ontving vele prijzen en onderscheidingen, waaronder in 1996 de AKO Literatuurprijs voor Maerlants wereld. Zijn recentste boek Wereld in woorden is een literatuurgeschiedenis van de 14de eeuw, en kwam op alle lijstjes voor als een van de beste boeken van 2013.

Kijk ook: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/306866


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder